BLAGA KAZNA PALI DEPONIJU: Uz paklene vrućine žitelje Čelareva kod Bačke Palanke gušio i požar na divljem smetlištu

Z. Rajić

23. 07. 2022. u 14:50

ŽITELjE Čelareva, sela sa oko 5.000 stanovnika u opštini Bačka Palanka, uz paklene vrućine, prethodnih dana gušio je i dim sa zapaljene ili samozapaljene ogromne divlje deponije.

БЛАГА КАЗНА ПАЛИ ДЕПОНИЈУ: Уз паклене врућине житеље Челарева код Бачке Паланке гушио и пожар на дивљем сметлишту

Smeće gde mu mesto nije, Foto S. Stojković

Naseljem se širio težak neugodni miris, a dim je, kazuju meštani, bio toliko gust da se nije video prst pred okom. Požar je naterao lokalnu samoupravu da konačno počne da uklanja smeće koje se na toj nelegalnoj deponiji gomilalo skoro 40 godina! Jedno od rešenja, kako je najavljeno, biće i pooštravanje kazni za one koji budu uhvaćeni da odlažu otpad na nedozvoljenim mestima.

- Dogodila se ekološka katastrofa, koja još traje jer žarište nije ugašeno. Sad čiste deponiju, a trebalo je mnogo ranije to da urade. Deca imaju velikih disajnih problema.

Smrad od plastike i metana, koji su se upalili, neće tako brzo nestati - ukazuje Saša Stojković, član Saveta MZ Čelarevo.

Milan Čavić, Foto Z. R.

Prema njegovim rečima, selu je potrebna deponija, ali takva o kojoj će se voditi računa.

Međutim, od 2016. godine, kad je komunalne usluge preuzelo JKP "Komunalprojekt", smeće iz svih 14 naselja u opštini odvozi se na javnu deponiju u Bačkoj Palanci. Stanovnici sela imaju obavezu da otpad, koji nije komunalni, o svom trošku nose na gradsku deponiju.

Njima je, kako navodi predsednik Skupštine opštine Milan Čavić, lakše da istresu otpad tamo gde im je najbliže, nego da plaćaju gorivo za prevoz do Bačke Palanke.

Saša Stojković, Foto Z. R.

- Kazna za bacanje smeća na divlju deponiju je mizerna, iznosi svega 3.000 dinara. To ne odvraća građane od nesavesnog ponašanja, a jedini način da se tome stane na put je da se, izmenom opštinske Odluke o komunalnim delatnostima, sankcije desetostruko uvećaju - naglasio je Čavić.

On napominje da je divlja deponija u Čelarevu dosad sređivana tako što se po njoj razvlačilo smeće i prekrivalo zemljom, a sad se otpad sa nje prvi put potpuno uklanja.

- Zasad je odstranjeno oko 1.000 kubika smeća, a ima ga zaista mnogo. Zato je teško reći kad će posao biti završen, a kad bude, na tom prostoru će biti posađeno drveće - rekao je Čavić.

Snimak dronom zapaljene deponije, Foto Opštinska uprava

POLjARI I INSPEKCIJA

ČELNIK SO predočio je da i u drugim naseljima postoje velike divlje deponije, ali zbog ograničenog opštinskog budžeta ne mogu sve odjednom da budu sanirane.

- Dok se ne uklone, preventivno će se više angažovati poljočuvarska služba i inspekcija - kazao je Čavić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)