SVETI PROKOPIJE - ČUVAR GRADA PROKUPLJA: Nizom svečanosti i manifestacija obeležena gradska slava u Prokuplju

D.Zečević

21. 07. 2022. u 14:05

NEKA Prokuplje u molitvama Svetoga Prokopija, ali i svih vas, u svakom smislu, bude grad ljubavi, napretka, mira i dobrih ljudi. Ovaj život nije toliko loš i težak, kao što nam se često čini zbog mnogih problema, stresova i strahova, strepnje i iskušenja sa kojima se susrećemo.

СВЕТИ ПРОКОПИЈЕ - ЧУВАР ГРАДА ПРОКУПЉА: Низом свечаности и манифестација обележена градска слава у Прокупљу

D.Zečević

 - Želim danas da vam čestitam slavu i poručim da uvek, u svakom danu i svakoj prilici nađete mir i radost. Blagodarim Njegovom preosveštenstvu episkopu niškom Arseniju, Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom na blagoslovu da dođem i njegove pozdrave, čestitke i želje zaista od srca prenosim - ovo je posle liturgije održane u prisustvu velikog broja vernika, u Crkvi Svetog Prokopija, povodom slave Prokuplja rekao u besedi vikarni episkop hvostanski Justin, koji je uz sasluženje monaštva i sveštenstva služio svečanu, prazničnu liturgiju.

D.Zečević

Njegovo preosveštenstvo je u prokupačkoj crkvi, koja nosi ime ovog sveca, naglasio da je u Prokuplje došao prvi put, ali da je odmah osetio nešto posebno, i u crkvi i na litiji, koja je prolazila kroz grad.

 - Video sam lica nasmejana, lica radosna i svetla, a to je jako važno u ovim teškim vremenima i u trenucima iskušenja, borbi svih nas sa različitim problemima. Svima nam je teško i svako od nas ima svoj životni krst, ali kada smo zajedno, kada smo okupljeni oko Hrista u crkvi, to delimo i sve postaje lakše. Slavite Svetog Prokopija, za vas da se moli Bogu i daruje vama i vašim porodicama mir, zdravlje, i svaki napredak na mnoga i blagoslovena leta - istakao je Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop hvostanski Justin.

D.Zečević

Posle služenja praznične prokopovdanske liturgije presečen je slavski kolač, dok je u čast imendana grada i gradske slave Sveti Prokopije, u prokupačkom Domu kulture u sredu veče održana svečana akademija, na kojoj su tradicionalno dodeljene Plaketa Sveti Prokopije i pohvalnice najzaslužnijim pojedincima i ustanovama, koji su svojim znanjem, zalaganjem i trudom, doprineli napretku ovog grada.

 - U proteklih sedam dana na slavskim svečanostima okupljali smo se na duhovnim, kulturnim i sportskim manifestacijama u čast Svetog Prokopija, da na dostojan način obeležimo njegovo ime. Ovde u podnožju kule Jugovića, u kolevci Milana Toplice i Kosančić Ivana i rodnoj grudi mnogih junaka sa srcem Obilića, mi gradimo svoju budućnost čuvajući svoju prošlost i uvek kročimo putem koji nam je utemeljio naš svetac zaštitnik Sveti Prokopije. To je put odricanja i ljubavi koji nas vodi ka Hristu Bogu. To je naš hrišćanski i svetosavski put, koji nas ujedinjuje i snaži na putu do naših pobeda - rekao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović obraćajući se okupljenima na početku svečane akademije, među kojima su bili Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop hvostanski Justin, vladika Ilarion, iguman manastira Draganac sa Kosmeta sa monaštvom ove svetinje, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije i Policije, narodni poslanik iz Toplice dr Darko Laketić, gosti iz Bogatića, prijatelji iz Epona u Francuskoj, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Plakete "Sveti Prokopije"

 Za doprinos razvoju Prokuplja i Toplice plakete su ove godine dobili komandant Kopnene vojske Srbije general potpukovnik Milosav Simović i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Marijana Dukić-Mijatović. Ovogodišnje Pohvalnice „Sveti Prokopije“ pripale su Muzičkoj školi „Kornelije Stanković“, Predškolskoj ustanovi „Neven“ i Rukometnom klubu „Topličanin“. Priznanja je uručio vikarni episkop hvostanski Justin.

BONUS VIDEO:

PATRIJARH PORFIRIJE U GRAČANICI: Poglavar SPC služi u velikoj srpskoj svetinji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)