UGINULE TRI TONE RIBE: Jezero kod Sombora gotovo presušilo, nije ostala ni desetina vode

J. LEMAJIĆ

20. 07. 2022. u 06:17

VIŠEGODIŠNjI strah meštana Čonoplje da će akumulaciono jezero u ovom somborskom selu potpuno presušiti - ovih dana se obistinio.

УГИНУЛЕ ТРИ ТОНЕ РИБЕ: Језеро код Сомбора готово пресушило, није остала ни десетина воде

Foto: Fejsbuk

Od jezera nije ostala ni desetina vodene površine, pa se desio i veliki pomor ribe, prema nekim procenama, čak i tri tone.

- Pad nivoa vode traje poslednjih pet godina, ali tokom protekle dve godine nivo rapidno opada - tvrdi Dane Radaković iz Ribolovačkog udruženja "Šaran" iz Čonoplje. - Tome doprinosi nedostatak padavina, nivo podzemnih voda je narušen, a i brana je na jednom mestu ispuštala vodu. Sve to kada se sabere, došli smo u ovu nezavidnu situaciju koja je prouzrokovala pomor ribe. Mislimo da je uginulo između dve i tri tone.

Jezero Čonoplja je veštačka akumulacija napravljena pre oko četiri decenije, prvenstveno zbog navodnjavanja obližnjih oranica. Ono, međutim, za tu namenu, po rečima meštana, nikada nije korišćeno, već za ribolov. A, bilo je i jedino izletište u ovom kraju.

- Do 2010. godine, akumulacija je bila puna, čak se voda i prelivala kroz odvodni deo. A sada, verujem, da do kraja leta neće uopšte biti vode - dodaje naš sagovornik. - Čim smo primetili šta se dešava, obraćali smo se svima za pomoć, ali do sada niko nije reagovao. Za sve ove godine niko nije rekao: "Mi smo nadležni za ovo." Sada, bojim se, ne možemo mnogo toga da učinimo.

Kako objašnjavaju u JVP "Vode Vojvodine", nije tačno da je brana bušna i da se voda odliva. Riblji fond na akumulaciji Čonoplja, koji je ugrožen zbog presušivanja jezera usled visokih temperatura i najveće suše od 2012. godine, izmešta se po hitnom postupku. Translokacija ribe obaviće se danas, uz inspekcijski nadzor i poštovanje svih predviđenih procedura, a riba će do premeštanja na drugu lokaciju - u najbliži kanal Hidrosistema Dunav - Tisa - Dunav (HS DTD), biti smeštena u specijalizovane bazene sa kiseonikom.

- Ovaj izuzetno zahtevan posao u cilju spasavanja ribljeg fonda prvi put se preduzima posle više od decenije. Pomor ribe prijavljen je u ponedeljak ujutro, a najviše je uginulih jedinki tolstolobika, više od 10 kilograma, kojima je potrebna veća količina kiseonika, te su zbog toga osetljivije vrste - objašnjavaju u JVP "Vode Vojvodine".

Zabrinjavajuće spuštanje nivoa vode usled visokih temperatura na ovoj lokaciji problem je koji traje godinama, jer se jezero snabdeva vodom isključivo iz atmosferskih padavina i akumulacija se ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotokova ili kanalske mreže. Osim toga, sušenju akumulacija doprinosi i neodgovoran odnos poljoprivrednika, usled samoinicijativnog bušenja bunara, bez sprovođenja zakonske procedure.

Foto: Fejsbuk

- Imajući sve to u vidu, a u cilju konstantnog snabdevanja vodom te akumulacije i spasavanja ribljeg fonda, JVP "Vode Vojvodine" intenzivno radi na projektu njenog povezivanja sa kanalom HS DTD "Vrbas-Bezdan". Akumulacija Čonoplja postaće deo budućeg podsistema Telečka, iz kojeg će se vodom snabdevati severna Bačka - dodaje se u objašnjenju "Voda Vojvodine". - U okviru ovog zahtevnog projekta, za koji je potreban duži vremenski period, gradiće se čak pet crpnih stanica, tri izlivne građevine, mnoštvo ustava i propusta, a kanalska mreža biće duga oko 50 kilometara. Investicija će koštati više od 4,5 milijardi dinara, a kada projekat bude gotov, omogućiće navodnjavanje 25.144 hektara. Međutim, ono što je za rešavanje ovog problema najvažnije, akumulacija Čonoplja postaće veštačka i više neće zavisiti od atmosferskih i klimatskih uslova, kao do sada. Trenutno je u pripremi projektno-tehnička dokumentacija za ovaj projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)