UČENICI UZGAJAJU ORGANSKU HRANU: Širi se ogledno imanje Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 07. 2022. u 06:44

POLjOPRIVREDNO-veterinarska škola u Rekovcu, koja već ima ogledno imanje od 20 hektara pod krmnim biljem, uskoro će na školskoj ekonomiji imati novo ogledno dobro, koje će činiti hektar autohtonih i retkih sorti vinove loze, dva hektara voćnjaka, plastenici, staje i tovilište za svinje.

УЧЕНИЦИ УЗГАЈАЈУ ОРГАНСКУ ХРАНУ: Шири се огледно имање Пољопривредно-ветеринарске школе у Рековцу

Đaci uživaju i u branju paprike, Foto Z. Gligorijević

Trenutno se obrađuje 51,3 hektara, a ogledno dobro omogućiće da se obrađuje oko 60 hektara zemlje. Od 1. avgusta počeće priprema zemljišta za vinograd i voćnjake, na kojima će isključivo primenjivati organska proizvodnja. Napraviće i toplanu za grejanje plastenika i staklenika, u kojima će početi novu proizvodnju. Očekuju da će u januaru imati sopstveni paradajz i krastavac. Objekti za uzgoj stoke, trebalo bi da budu završeni do marta.

- Sagradićemo halu za 20 krava rase holštajn, dograditi tovilište za 20 priplodnih krmača i jednim nerastom rase jorkšir i landras, kao i tor za ovce. Pošto ćemo primenjivati nov način uzgoja, nadamo se da će svaka krmača imati po 16 prasadi, a da će krave davati po 50 litara mleka dnevno. U tome će nam pomoći znanje i iskustvo naučnika Instituta za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda, sa kojima smo partneri u ovom projektu, ali i Institut za voćarstvo, Institut za lekovito bilje i Institut za krmno bilje - navodi direktor Poljoprivredno-veterinarske škole Ljubiša Stevanović.

Đaci skladište pšenicu, Foto Z. Gligorijević

Što se tiče finansiranja, kaže da će konkurisati kod Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva prosvete, ali i kod evropskih fondova, a deo novca uložiće škola.

Ljubiša Stevanović, Foto Poljoprivredno-veterinarska škola

Ogledno imanje biće urađeno uz poštovanje svih standarda, dok će farme imati edukativni i komercijalni značaj. Boljoj realizaciji projekta nesumnjivo će doprineti digitalna meteorološka stanica, koju je Institut nedavno donirao školi.

Učenici rade na školskoj ekonomiji, Foto Poljoprivredno-veterinarska škola

NOVA ZNANjA I TEHNOLOGIJE

UČENICI, ali i poljoprivrednici iz Levča na imanju Poljoprivredno-veterinarske škole mogli bi da usvajaju nova znanja kroz primenu inovativne tehnologije u poljoprivredi. Edukacije ćemo organizovati tokom cele godine - kaže poljoprivredni stručnjak Boris Borisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!