SVAKA TREĆA ŽRTVA PENZIONER: Pirotski savet za bezbednost u saobraćaju održao važno predavanje sugrađanima

V.Ć.

16. 07. 2022. u 07:35

SAVET za bezbednost u saobraćaju Pirota, u saradnji sa ovdašnjim Udruženjem penzionera koje ima više od 3.000 članova, Saobraćajnom policijom i lokalnim vlastima, organizovao je predavanje o ponašanju u saobraćaju za osobe starije od 65 godina.

СВАКА ТРЕЋА ЖРТВА ПЕНЗИОНЕР: Пиротски савет за безбедност у саобраћају одржао важно предавање суграђанима

Foto V. Ćirić

Stariji Piroćanci su mogli da čuju savete i preporuke o ponašanju u saobraćaju, kako bi bili bezbedniji na ulicama, ali i na putevima van grada. Predavanje je deo nacionalne kampanje "Ne pretrčavaj život, pređi na pešački".

Slobodan Rančić, savetnik za bezbednost u ovom stručnom telu, kaže da su stariji Piroćanci, naročito pešaci, najugroženija kategorija o čemu govore i konkretni podaci.

- Od ukupno 22 osobe, koje su proteklih pet godina stradale u saobrćajnim nesrećama u gradu, čak osam su u starosnoj grupi od preko 65 godina, odnosno penzioneri. Ovi podaci nesumnjivo govore da su oni najugroženiji. Cilj predavanja je da se ukaže na greške koje čine kao pešaci, kako bi se ove brojke smanjile, odnosno kako bi se delovalo preventivno - kaže Rančić i dodaje da je za učešće u saobraćaju potrebno i razumevanje druge strane s obzirom na to da mnoge osobe ove životne dobi imaju problema sa kretanjem, sluhom, vidom, mogućnostima procene konkretne opasnosti i slično.

Foto V. Ćirić

Opasnost

Najčešći razlozi, odnosno greške u saobraćaju koje čine vozači su prelazak na crveno svetlo, nezaustavljanje ispred pešačkog prelaza, vožnja pod dejstvom alokohola ili drugih psihoaktivnih supstanci, ignorisanje uslova na putu i neprilagođena vožnja. S druge strane, stariji pešaci čine greške kao što je prelazak ulice van pešačkog prelaza, nagla skretanja biciklom i menjanja pravca, prelaz na crveno svetlo, a van grada i noću nesrećama uglavnom kumuju neosvetljeni bicikli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024