SLIKE OD SLAME I LEKOVITOG BILJA: Vitomir Nikolić iz Gadžinog Hana, neobičnom tehnikom, stvorio više od 200 dela

Jelena Ćosin

01. 07. 2022. u 07:40

VITOMIR Vita Nikolić (77) iz Gadžinog Hana jedan je od retkih umetnika koji neobična dela stvara isključivo uz pomoć slame i lekovitog bilja.

СЛИКE ОД СЛАМЕ И ЛЕКОВИТОГ БИЉА: Витомир Николић из Гаџиног Хана, необичном техником, створио више од 200 дела

Foto J. Ćosin

Svoja dela ne prodaje, već čuva ili poklanja, pa je tako srpski grb koji je oslikao pre nekoliko godina, izložen u muzeju na Krfu, dok ikona Majka Božija prečnika metar i dvadeset sa metar, krasi zidine manastira Hilandar.

Iako tehnika intarzija od peglane slame nije strana umetnicima, naročito u vojvođanskim krajevima, način na koji je Vitomir izrađuje i stvara razne portrete, ikone, grbove i slično, jedinstvena je samo njemu. Naime, on slamu ne pegla, već je decenijama sakuplja u raznim fazama zrenja, i tako dobija najrazličitije nijanse.

Slikanjem je počeo da se bavi u Odžacima, gde je odrastao nakon Drugog svetskog rata, a kako u Vojvodini postoji duga tradicija slikanja slamom, zavoleo je tu tehniku još u petom razredu osnovne škole.

- Ovo je naiva, intarzija u primenjenu umetnost. To je tehnika koju i sada rade u Banatu, ali peglaju slamu i onda je pletu i prave razne motive. Ja sam nastavio to da radim i kada sam se vratio u rodni Gadžin Han i jedinstven sam zasada, jer radim sa celom stabljikom, nema peglanja, nema ništa, već kako je priroda dala, tako se slaže - priča, za "Novosti", Vitomir.

Međutim, da bi dobio dovoljan broj nijansi da "naslika" dela prečnika i do dva metra, proces je dug.

- Od početka zrenja žitarica, evo sada je već pred žetvom, uzimam srp u ruke i od parcele do parcele idem. Komšije, prijatelji koji me znaju, ostave mi uvek po jednu parcelu.

Svaka je biljka različita, ječam u početku zrenja daje drugu boju, pšenica takođe jer postoji desetak vrsta, svaka je različita, i svaki drugi, treći dan idem da požnjem po jedan snop, tako da bih dobio raznovrsne boje, a pojedine parcele, ostave mi seljaci, do kasno u jesen jer tada je boja opet drugačija. Dok je sunčano, lepo vreme, boje se menjaju skoro svaki drugi, tako da do jeseni skupim mnogo nijansi - objašnjava on.

Foto J. Ćosin

Da bi se oslikala jedna ovakva slika potrebno je ogromno strpljenje i mirna ruka. Sa žitaricama nije lako raditi jer, kako kaže, lako se lome, ne mogu da se seku makazama već samo žiletom, a onda se zalepi lepkom.

Do sada je uradio više od 200 slika, portreta i ikona. u poslednjih 35 godina slika skoro isključivo ikone, koje čuva, ili poklanja. Njegovo najvrednije delo ikonu Majke Božije poklonio je Hilandaru, a takvu nijansu, tvrdi, više nikada nije pronašao.

Foto J. Ćosin

VIŠE OD STOTINU IZLOŽBI

KUĆA Vitomira Nikolića i njegove supruge Ljubice postala je premala za sve slike i ikone koje je Vitomir uradio proteklih decenija. Za svoj rad dobio je brojna priznanja i zahvalnice, a njegove radove mogli su dos ada da vide posetioci više od 100 samostalnih izložbi širom nekadašnje Jugoslavije i posetioci osamdesetak kolektivnih izložbi.

Foto J. Ćosin

GRB ZA VUČIĆA

NIKOLIĆ je, kako kaže, portret Josipa Broza Tita i Jovanke Broz poklonio lično predsedniku nekadašnje Jugoslavije, a za predsednika Srbije Aleksandra Vučića pre dve godine uradio je srpski grb, ali još nije bio u prilici da mu ga pokloni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)