OTKRIVEN SPOMENIK STANISLAVU BINIČKOM: Kruševljani odali počast proslavljenom srpskom kompozitoru (FOTO)

S. BABOVIĆ

28. 06. 2022. u 14:18

SPOMENIK slavnom kompozitoru Stanislavu Biničkom (1872-1942) otkriven je danas u Kruševcu.

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК СТАНИСЛАВУ БИНИЧКОМ: Крушевљани одали почаст прослављеном српском композитору (ФОТО)

Foto: S. Babović

Autor najpoznatije srpske koračnice, marša „Na Drinu”, rođen je u selu Jasika kod Kruševca pre 150 godina. Novim obeležjem na Trgu kosovskih junaka i bistom u rodnom selu, Kruševljani, kako su naveli inicijatori ove ideje, Biničkog „konačno vraćaju na obale detinjstva, da ponovo čuje šum moravskih virova”.

Osim škole, i ulica, koja igralište deli od Crkve Svetog Prokopija u Jasici, gde je kršten kompozitor, nosi njegovo ime. U julu, mesecu u kome je rođen Binički, održava se posebna muzička manifestacija. U Narodnom muzeju u Kruševcu čuvaju Legat Stanislava i Stevana Biničkog, sa istorijatom porodične i vojničke tradicije oca velikog muzičara, Stevana, graditelja pontonskog mosta preko Zapadne Morave, junaka srpsko-turskog i srpsko-bugarskog rata.

Najvredniji deo legata oca i sina je originalni zapis koračnice posvećene pobedi na Ceru, nastao 26. maja 1915. godine. U okviru obeležavnja Vidovdana, večeras će se od 20 sati na Trgu kosovskih junaka održati koncert orkestra „Stanislav Binički” na Trgu kosovskih junaka od 20 sati, nakon čega će se izvesti opera „Na uranku”, u pratnji orkestra Ministarstva odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)