TRI PUTA ZIDAN, DVA PUTA RUŠEN: U Paraćinu predstavljena monografija čuvenog manastira Svetog Luke

Z. RAŠIĆ

25. 06. 2022. u 06:00

PARAĆINSKI vernici sa velikim oduševljenjem i poštovanjem odslušali su u gradskom pozorištu u Paraćinu nadahnuto predstavljanje Monografije manastira Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Bošnjanu, kod Varvarina, koju je priredila istoričarka umetnosti Zvezdana Lazarević.

ТРИ ПУТА ЗИДАН, ДВА ПУТА РУШЕН: У Параћину представљена монографија чувеног манастира Светог Луке

Foto S. Babović

Ovaj poznati manastir danas je duhovni centar u Srbiji, a to je postao zahvaljujući svom igumanu, arhimandritu Alekseju Bogićeviću, nedavno izabranom na novu dužnost episkopa hvostanskog.

Vladika Aleksej govorio je o samom manastiru, za koji se smatra da je prvi put podignut još u doba kneza Lazara.

- Tu su živeli isihasti koji su bežali iz Male Azije. Taj manastir je srušen 1427. godine nakon pada Kruševca pod Turke. Drugi manastir je bio od drveta i stradao je 1810. za vreme čuvene Varvarinske bitke, a u narodu je ostalo samo predanje da je na tom brdu nekada bila svetinja. Posle niza događaja i javljanja Svetog apostola Luke, selo je pokrenulo peticiju kod episkopa šumadijskog da se ponovo uspostavi manastir. Temelji prve crkve osveštani su 1991. Manastir je kao ženski živeo do 1999. pa onda opusteo, a od 2002. godine je muški. Tada je došlo naše bratstvo, podsetio je na istorijat otac Aleksej.

- Ideja za ovu knjigu nastala je na groblju kruševačkom, dok sam razgovarao sa Zvezdanom Lazarević, koja radi u muzeju u tom gradu, a po zanimanju je istoričar umetnosti. Nju poznajem odavno. Još kao studentkinja dolazila je u Dečane, moj prvi manastir. A eto, u Bošnjanu smo uspeli da sagradimo svetinju koja je, kao i Dečani, velika i javila se potreba da se napiše knjiga. To nije išlo lako, ali je na kraju uspelo. Manastir nekada nije imao ništa, o njemu se nije znalo ni u opštini varvarinskoj. Sada ima sve, o njemu se zna u celom svetu. Što je najvažnije, ima živu veru, živu crkvu, i to nas raduje.

Prema rečima starešine paraćinskog Hrama Svete Trojice Bratislava Đorđevića, koji je takođe govorio na promociji ne skrivajući oduševljenje, monografija je lična karta manastira Svetog Luke, tako da i onaj ko nikad nije došao u taj manastir poželi da dođe.

Pored poglavlja o njegovoj obnovi, ispričana je i priča o svetim čudotvornim ikonama i moštima koje se tu čuvaju.

ĐURĐIJINO POJANjE

Promociju knjige vodila je profesorka Ankica Stevanović, a prisustvovala je autorka Zvezdana Lazarević. Pečat muzičkom delu programa dala je svojim izvanrednim pevanjem Đurđija Todorović, petnaestogodišnja devojčica iz Paraćina koja na promocijama sličnih izdanja učestvuje redovno već nekoliko godina. Osim nje i gitariste Vojislava Đorđevića, nastupio je KUD "Spasovdanski vez" iz Drenovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri