IGRICA O VELIKOM RATU: Originalan potez trojca iz niške osnovne škole "Bubanjski heroji"

D. MILjKOVIĆ

18. 06. 2022. u 06:00

UČENICI sedmog razreda Osnovne škole "Bubanjski heroji" u Nišu, Uroš Glavašević, Vukan Vasković i Mateja Cekić, inspirisani interesovanjem za istoriju napravili su originalnu društvenu igru.

ИГРИЦА О ВЕЛИКОМ РАТУ: Оригиналан потез тројца из нишке основне школе Бубањски хероји

Foto D. Miljković

Događaji i ličnosti iz Prvog svetskog rata glavni su akteri ove igre uz koje se gradivo iz istorije još lakše savladava. Profesoru istorije Đorđu Bojaniću dopala se njihova ideja, pa im je pomagao savetima i sugestijama.

Ideja je još na početku školske godine potekla od trojice drugara koji žele da pomognu svojim vršnjacima da što lakše savladaju gradivo iz Velikog rata uz igru.

Foto D. Miljković

- Igrica spada u igre strategije, zahteva puno razmišljanja, ponekad igrač mora da predvidi i po nekoliko poteza unapred, a krajnji cilj je da pobedi protivnika. Nije neophodno da se poznaje istorija kako bi se igralo, ali se tokom igre puno toga može naučiti o Velikom ratu, pričaju njih trojica.

Uroš i Vukan su smislili igru, a Mateja je digitalizovao, tako da je sada svima dostupnija.

Foto D. Miljković

- Za igru su potrebna dva igrača i dva špila karata, a cilj igre je savladati suparničku vojsku i izvojevati pobedu. Cilj igre je da se okupira neprijateljska prestonica probijanjem svojih trupa kroz zamišljeno bojno polje. Ova igra je taktička i zahteva puno planiranja i razmišljanja. Sadrži mnoge istorijske ličnosti i lokacije, poput kralja Aleksandra Karađorđevića, Franca Ferdinanda, vojvode Živojina Mišića, planine Cer, reke Kolubare, kažu ovi kreativni dečaci.

Foto D. Miljković

Ručno oslikane

VUKAN, koji je bio zadužen da oslika karte, kaže da mu je za svaku trebalo najmanje dva sata.

- Neke od karata sam radio i više puta jer sam se trudio da ličnosti budu što originalnije. Neke od njih ću i popraviti. Igrica nije kompletno završena i čeka nas izrada još nekih 60 karata - veli Vukan.

Milunki posebna moć

NISMO zaboravili ni heroine Velikog rata, pa je Milunka Savić u našoj igri dobila posebnu "moć", a tu je i Nadežda Petrović koja je naše ratnike lečila od tifusa - kažu trojica đaka i dodaju da je Veliki rat samo početak i da će u svoju društvenu igru uključiti i druge periode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!