RADMILINE MALE "KIČICE" NIŽU NAGRADE: Umetnica iz Trstenika neumorna u podučavanju mališana u slikanju

S. Babović

17. 06. 2022. u 10:32

ĐACI Radmile Nedeljković, profesionalnog vaspitača iz Trstenika, nižu nagrade na nacionalnim i regionalnim takmičenjima u slikanju.

РАДМИЛИНЕ МАЛЕ КИЧИЦЕ  НИЖУ НАГРАДЕ: Уметница из Трстеника неуморна у подучавању малишана у сликању

Radmila Nedeljković, Foto Privatna arhiva

Ova neumorna umetnica, koja je nakon osnovnih studija, specijalizirala likovno vaspitanje i u julu je očekuje odbrana master rada na Akademiji u Šapcu, do sada je slikanju podučila više od 3.000 najmlađih Trsteničana.

- Od svih rezultata mojih đaka u poslednjih godinu dana, najponosnija sam na činjenicu da su njihovi radovi trenutno izloženi u Pedagoškom muzeju u Beogradu sve do 30. juna - kaže za "Novosti" Radmila Nedeljković, koja godinama vodi "Centar u boji", jedno od najsupešnijih kreativnih udruženja ove vrste u Srbiji.

Radmila zna u prste svaki crtež svojih vrednih učenika. Sa 26. Republičke likovne smotre njena Lenka Žunjanin (7) vratila se sa osvojenim trećim mestom u predškolskoj kategoriji, dok je u konkurenciji od oko 4.000 radova, prošle jeseni dobila pohvalu Ministarstva prosvete zbog konkursa koje je organizovao Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine "Prosto u dečijem likovnom izrazu".

Devetogodišnja Nikolina Batoćanin bila je treća na Republičkom konkursu "Biram pametnije, hranim se zdravije" u organizaciji Zavoda za javno zdravlje "Batut", a ove zime Nikolina je pobedila na konkursu "Fontana želja" u Vrnjačkoj Banji.

- Grupu radova mojih đaka 10. juna, prvim mestom nagradio Dom zdravlja u Trsteniku u okviru manifestacije "Nedelja oralne higijene" i u budućnosti, naravno, imamo velike planove, a jedan od njih je rad na projektu humanizacije tehnologije upravo putem likovno kreativnih aktivnosti učenika - priča Radmila.

Foto Privatna arhiva

Sagovornica "Novosti" nastavlja da istražuje mogućnosti za kreativno izražavanje najmlađih.

- Master rad koji branim u julu na Akademiji strukovnih studija za vaspitače je na temu "Ekologija u likovnim aktivnostima dece predškolskog uzrasta" - kaže Radmila Nedeljković.

Foto Privatna arhiva

- O podsticaju razvoja sitne motorike i intelektualnih potencijala kod dece učila sam i tokom studija, a potpuno sam se posvetila toj problematici u praksi.

Foto Privatna arhiva

Udruženje "Centar u boji" osnovala je pre sedam godina. Polaznici njenih radionica izlagali su u svim većim kulturnom centrima u Srbiji. Rezultati u radu sa brojnom decom nisu promakli Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je Radmilu lane nagradilo nacionalnim priznanjem za dopirnos unapređivanju likovne umetnosti i kulture u Srbiji.

Zajednički rad, Foto Privatna arhiva

Deca najveće bogatstvo

POTENCIJALI Trstenika su, kako kaže Radmila Nedeljeković, veliki, od kulturnog centra, preko muzeja, pa sve do turističke organizacije. Najveće bogatstvo, dodaje neobična umetnica, ipak su - deca.

- Najmlađi koji su daroviti, imaju više sluha za lepu umetnost, a to nemate svuda - kaže nam Radmila. - Za moj posao su neophodni umrežavanje, učenje, putovanje, što traži i vreme i finansije, ali se trud na kraju uvek isplati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!