SJAJNO OTKRIĆE U CENTRU NOVOG SADA: Tokom radova otkrili zidove ispod asfalta, zemlja je krila velelepnu palatu (FOTO)

Novosti online

13. 06. 2022. u 21:28

RADOVI u Ulici Modene na izgradnji podzemne garaže otkrili su i deo nekadašnjeg Novog Sada.

СЈАЈНО ОТКРИЋЕ У ЦЕНТРУ НОВОГ САДА: Током радова открили зидове испод асфалта, земља је крила велелепну палату (ФОТО)

Foto Pres služba Grada

Iskopavanja su dovela do toga da se ponovo, makar na kratko, vidi zid nekadašnjeg sedišta Matice srpske. Kuća koja se nalazila na samom uglu Modene, porušena je 1950. godine, ali su njeni ostaci ostali pod zemljom.

Novosađani su ostatke kuće mogli da vide vrlo kratak period, jer su radnici jutros započeli postavljanje ploča u iskopanom delu. U pitanju su ostaci kuće Josifa Gilminga, koja je izgrađena "na Pijaci", potonjem Glavnom trgu. Iako je Matica srpska ovu palatu kupila 1869. godine, u nju se preselila tek 1888. godine.

Kako navode mr Miroslav Šilić, dr Dubravka Đukanović i ma Mina Cvetinović Pavkov u "Izbrisano pamćenje: Vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitekstonskog nasleđa Novog Sada", palata Josifa Gilminga bila je jednospratnica jednostavne pravougaone osnove i imala je niz lokala u prizemlju i stambeni prostor na spratu, koji je sa osam prozora i centralnim balkonskim vratima bio otvoren ka ulici.

- Fasada je bogato dekorisana u stilu istorizma. Posebna pažnja je posvećena ukrašavanju prozora sprata, koji su uokvireni profilisanim ramovima i u vreme gradnje bila je jedna od niza kuća u nizu glavnog gradskog uličnog pravca, na nekadašnjoj pijaci - navode autori.

Objekat se nalazio na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija u momentu kada je Matica srpska odlučila da ga kupi.

Gilmingova palata srušena je 1950. godine radi proširenja ulične regulacije. Nakon rušenja ove, ali i drugih manjih zgrada, izgrađena je robna kuća "Uzor".

(021.rs.)

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: CIPELE IZ KOZNIKA ČEKALE 400 GODINA - Otkriće arheologa između Aleksandrovca i Brusa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU U DOMU ZDRAVLJA: Preventivni pregledi u Despotovcu