LAPAROSKOPSKI OPERIŠU BRUH: U Opštoj bolnici u Kikindi uvedena nova hirurška metoda

R. Šegrt

11. 06. 2022. u 06:00

NA odeljenju Hirurgije Opšte bolnice u Kikindi počela je primena nove metode u lečenju bruha ili kile, odnosno hernije.

ЛАПАРОСКОПСКИ ОПЕРИШУ БРУХ: У Општој болници у Кикинди уведена нова хируршка метода

Svi hirurzi se obučavaju za laparoskopsko uklanjanje kile, Foto R. Šegrt

Ubuduće će se ovakve operacije, osim klasičnim načinom, obavljati i laparoskopski. Ovo oboljenje je, inače, veoma često i najčešća se rešava hirurškim intervencijama koje se rade skoro svakodnevno. Kikindske hirurge za ovaj zahvat obučava dr Miloš Ristić iz Centra za minimalno invazivnu hirurgiju KCS.

- Prednost laparoskopskog uklanjanja bruha posebno je važna kod recidiva, odnosno pojave bruha nakon prve operacije ili intervencije zbog drugog oboljenja. Na ovaj način lakše se otkloni, nego otvorenom hirurškom metodom. Laparoskopijom se operišu sve kile, a intervencija traje približno isto vreme kao i kod klasične metode. Kod velikih vektralnih kila prednost je što ne ostaje veliki rez - objašnjava hirurg Bojan Miladinov, načelnik odeljenja Hirurgije.

Bojan Miladinov, Foto R. Šegrt

Svi hirurzi bolnice u Kikindi već imaju bogato iskustvo u primeni laparoskopske metode, jer se žučna kesa ovako operiše već 24 godine. Obuka za primenu laparoskopije u otklanjanju bruha takođe je bila počela mnogo ranije, ali se sporo odvijala, pa je zaustavljena, jer je učenje dug proces, a bolnica ima konstantan problem manjka lekara.

Međutim, ustanova je lane dobila najsavremeniju opremu, stub za laparoskopiju, tako da je počela obuku hirurga za operacije i na ovaj način.

- Svi hirurzi se obučavaju za operacije hernije laparoskopskom metodom, jer takve intervencije radimo skoro svakodnevno - navodi dr Miladinov.

I DEBELO CREVO

LAPAROSKOPSKA metoda u Opštoj bolnici u Kikindi primenjuje se i kod operacija debelog creva, jer je ustanova uključena u nacionalni program "LapSerb" i licencirani hirurzi su obučili kikindske kolege za ovakve hirurške intervencije još pre epidemije korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić