JAVNA PRIZNANJA ZASLUŽNIM VRŠČANIMA: Povelje i nagrada za životno delo uručene na Dan grada

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

31. 05. 2022. u 13:47

GRAD Vršac sinoć je u Kongresnoj dvorani Centra „Milenijum“ organizovao svečanu akademiju povodom svog dana i gradske slave Svetog Teodora Vršačkog, na kojoj su uručena javna priznanja zaslužnim Vrščanima.

ЈАВНА ПРИЗНАЊА ЗАСЛУЖНИМ ВРШЧАНИМА: Повеље и награда за животно дело уручене на Дан града

Grad Vršac

Nagradu za životno delo dobio je Pavle Vlahović (84), osnivač međunarodnih festivala „Vršačka pozorišna jesen“ i „Vršački venac“, koji je dugo godina rukovodio i Narodnim pozorištem „Sterija“ i GKUD „Laza Nančić“, čiji je i danas deo.

Vršački rendžer Milivoj Vučanović dobitnik je povelje grada za izuzetan doprinos očuvanju prirode i zaštite životne sredine, a Pera Macura za izuzetan doprinos privredi i za humanitarni rad.

Povelju je dobilo i Udruženje za podršku mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Otvoreno srce sveta“, a posthumno i dugogodišnji radnik u kulturi, muzičar i kompozitor Momir Cvetković, koji je preminuo prošle godine.

Dan ranije i srpska pravoslana eparhija banatska je zaslužnim građanima uručila ordenje Svetog Teodora Vršačkog.

Grad Vršac

Dobitnici ordena Svetog Teodora Vršačkog

Najviše odlikovanje ove eparhije ove godine su dobili vršački stomatolozi – bračni par Ivan i Emilija Josić, kao i dr Danijela Turkoanje, specijalista opšte medicine vršačkog Doma zdravlja.

Ordenje im je uručio episkop banatski vladika Nikanor, nakon svete arhijerejske liturgije, koju je u crkvi Svetog Teodora na bregu služio zajedno sa episkopom australijsko-novozelandskim Siluanom i episkopom osečkopoljskim i baranjskim Heruvimom.

Sveti Teodor Vršački je, inače, bio vršački vladika koji je 1594. godine predvodio ustanak banatskih Srba protiv Turaka 1594. godine. Kanonizovan je 1994. godine, a crkva na bregu, koja nosi njegovo ime, podignuta je 2000. i to simbolično, na mestu na kom je vladika svirepo ubijen jednom od najstrašnijih metoda - dranjem kože „na meh“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!