ĐACI NA POLIGONU UČILI O EKOLOGIJI: Grupa odraslih volontera krčila žbunja

Lj. P.

27. 05. 2022. u 14:59

POKRAJINSKI zavod za zaštitu prirode, zajedno sa Svetskom organizacijom za prirodu WWF i uz podršku JP „Vojvodinašume“ i Udruženja građana „Podunav“ iz Bačkog Monoštora, organizovao je u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ volontersku akciju učenja o prirodi i aktivnog rada.

ЂАЦИ НА ПОЛИГОНУ УЧИЛИ О ЕКОЛОГИЈИ: Група одраслих волонтера крчила жбуња

WWW Adria

U akciji su učestvovali učenici Osnovne škole „22. oktobar“ iz Bačkog Monoštora, kojima je stručnjak Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, ihtiolog Laslo Galamboš demonstrirao pravljenje gnezda za smuđa, koje se polaže na dno vodenih staništa gde su mesta povoljna za mrest ove vrste, dok susaradnici iz WWF-a edukovali decu na praktičnim primerima i uz igru kako se uspostavljaju rezervati biosfere.

Grupa odraslih volontera krčila je za to vreme agresivne vrste žbunja na lokalitetu bare Semenjača, očistivši oko 100 kvadratnih metara od baregmca i gloga koji su počeli da nadiru prema unutrašnjosti ovog vodenog tela, u kome su se u ranijem periodu odvijale aktivosti ekološke revitalizacije staništa.

- Želimo da damo priliku lokalnim zajednicama koje već imaju razvijene prakse aktivnog rada i edukacije u prirodi, da rezultate tih praksi pokažu i onim zajednicama u Rezervatu biosfere „Bačko Podunavlje“ koje do sada nisu bile aktivne u tom pogledu“ - izjavio je Marko Tucakov, stručnjak zaštite prirode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

- Edukacija i volonerski rad samo su neke od mogućnosti koje pružaju rezervati biosfere, a činjenica da je pre nešto manje od godinu dana ovo područje proglašeno i delom prekograničlnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ pokazuje ne samo njegovu veliku prirodu vrednost nego i ogroman značaj za lokalnu zajednicu“.

Tucakov navodi i da su rezervati biosfere prioritetna, i od strane Uneska potvrđeno najbolja mesta za edukativne aktivnosti i da podstiču sve škole koje se nalaze u selima uzduž rezervata biosfere da te mogućnosti koriste.

WWF kroz edukativne aktivnosti nastoji da podiže svest o potrebi zaštite staništa i divljih vrsta koje ih nastanjuju, kao i da uključuje i podstiče lokalne zajednice da razvijaju prakse koje su održive i u skladu sa prirodom.

- Edukacija nam je važan alat i saveznik za očuvanje i zaštitu prirode, i smatramo da je neophodno da se deca još od najranijeg uzrasta upoznaju sa funkcijama i uslugama koje nude ekosistemi, poput ublažavanja posledica klimatskih promena – izjavio je Nikola Matović iz WWF Adrije.

- Upravo će oni biti ti koji će promovisati zaštitu ovog rezervata biosfere, i koji će zajedničkim snagama očuvati prirodne i kulturne vrednosti za naredne generacije.

Ove aktivnosti deo su projekta „Zaštita i obnova ekološke povezanosti na području rečnog koridora Mura-Drava-Dunav putem međusektorske saradnje, koje kroz partnerstvo sprovode državne institucije, upravljači zaštićenih područja i civilne organizacije iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, koji sufinansira Evropska unija putem Dunavskog transnacionalnog programa.

Partneri u Srbiji su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i WWF, svetska organizacija za prirodu, a pridruženi strateški partneri su Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinski sekrtetarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i JP „Vojvodinašume“. Projekat sufinansira Evropska unija putem Dunavskog transnacionalnog programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!