ZA POLJOPRIVREDU 20,5 MILIONA IZ NEGOTINSKOG BUDŽETA: Konkurs otvoren do 3. juna

S. M. J.

24. 05. 2022. u 16:10

LOKALNA samouprava raspisala je konkurs za dodelu sredstava iz programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Negotin u 2022. godini. Za ove namene opredeljeno 20,5 miliona dinara.

ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ 20,5 МИЛИОНА ИЗ НЕГОТИНСКОГ БУЏЕТА: Kонкурс отворен до 3. јуна

Foto: S. M. J.

I ove godine konkursom za dodelu sredstava iz programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Negotin obuhvaćeni su svi sektori poljoprivrede od voćastva, vinogradarstva, povrtarsta, ostalih useva, preko pčelarstva, proizvodnje mleka, mesa, prerade proizvoda do održivog korišćenja poljoprivrednog zemljišta, investicija za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture i unapređenja ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima.

Za ove namene opredeljeno je 20,5 miliona dinara iz opštinskog budžeta, od kojih su 2,5 miliona dinara izdvojena za uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede, a 1,9 miliona dinara za direktna plaćanja, odnosno osemenjavanje.

Konkurs je otvoren do 3. juna, a računi za predmetnu investiciju važe od 1. oktobra prošle godine, pa sve do podnošenja zahteva.

-Kao jednu od najvažnijih mera koje se subvencionišu izdvajamo podizanje višegodišnjih zasada vinograda kod kojih je povraćaj 100 odsto do jednog hektara vinograda. Povraćaj do 60 odsto sredstava predviđen je za podizanje voćnjaka, za nabavku kvalitetnih priplodnih grla, ali i za podizanje i opremanje plastenika -navodi Dragan Radosavljević, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i savetodavac za stočarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Negotin.

Poljoprivrednici i ove godine mogu da računaju na subvencije za mehanizaciju i oprema za ratarsku, stočarsku i voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, na opremu, satne osnove i matice u pčelarskoj proizvodnji, nabavku opreme i uređaja za setvu, sadnju i mulčiranje, zatim opremu za proizvodnju vina, rakija i drugih alkoholnih pića, kao i nabavku opreme za degustacione sale.

I ove godine subvencionisaće se nabavka mašina za zaštitu bilja, kopanje bunara, a kao i u prošloj biće izdvojena i značajna sredstva za protivgradnu zaštitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a