DA SE SLOŽIMO, UMNOŽIMO I OBOŽIMO! Vladika Justin služio liturgiju u manastiru Soko (FOTO)

V. Mitrić

22. 05. 2022. u 14:21

DOSADAŠNjI vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Justin, koga je Sveti arhijerejski sabor izabrao da dođe na tron eparhije SPC čije je sedište u Parizu, pored ostalog, veliki je poštovalac imena i dela svetog vladike Nikolaja Velimirovića kao i nedavno upokojenog episkopa šabačkog Lavrentija.

ДА СЕ СЛОЖИМО, УМНОЖИМО И ОБОЖИМО! Владика Јустин служио литургију у манастиру Соко (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

To je svedočio, pre nekoliko dana, kad je služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave Manastira Soko, kod Ljubovije, koju je vladika Lavrentije posvetio svecu iz Lelića, čija je sabrana dela davno objavio. Vladika Justin je služio pomen episkopu Lavrentiju, osveštao njegovo spomen znamenje kraj manastirske crkve gde počiva.

Foto: V. Mitrić

U nadahnutoj besedi ovaj mladi, ali ugledni srpski arhijerej, u otadžbini i rasejanju, naglasio je da su Nikolaj i Lavrentije „dva gorostasa roda svoga, dostojne najvećeg poštovanja, pamćenja i ličnost čija dela treba da se slede“.

Foto: V. Mitrić

Govoreći o svetom vladiki Nikolaju, koga slavi ova bogolja, epikop Justin je reč o takvoj intelektualnoj i duhovnoj gromadi o kojoj ne treba mnogo da govorimo, „kako ne bismo ispali smešni,nedostojni i nedorasli, ali ono što morama jeste da mu se neumorno i molimo i da sa njim razgovorima kroz njegova dela“.

Foto: V. Mitrić

- Samo da ispunimo ili barem da se potrudimo da ispunimo tri reči koje je sveti Nikolaj izgovorio -rekao je episkop Justin.

- A, napisao je i sabrao u 13 tomova knjiga, sa više od 10.50o stranica, naš vredni i neumorni vladika Lavrentije dela Nikolajeva. Na nama je da, iz tog ogromnog duhovnog majdana i bogastva izdvojimo i ispunimo sam oreči da se umnožimo, obožimo i složimo niko nam ne bi mogao ništa.

Foto: V. Mitrić

Vladika Justin je, sa simpatijama, primljen na Sokolu, ne samo od sveštenstva i monaštva, već i vernika, sa kojima je pevao, uz slavski ručak, najlepše pesme vladike Nikolaja u kojima je uživao vladika Lavrentije.

- Vi ste, ne samo veliki duhovnik i intelektualac, monah i vladika za primer, već i besednik koga je divno slušati - rekao je episkopu Justinu dr Miško Ranković, znameniti srpski lekar iz Šapca, koji je, sa svojom i porodicom svog prijatelja Rada Veselinovića, vlasnika šabačke firme „Galeb“ darovao Manastiru Soko repliku prelepe crkve sa Ohridskog jezera, koju je gorostas iz Lelića voleo i ljubio svim srcem.

Svi oni koji su tada imali priliku da se druže sa vladikom Justinom, mogli su da se uvere u njegovi lepu i pitku rečenicu koja leže „kao melem na ranu“.Da besedi, kako je rekao, podsticao ga ga je sjani iguman Stefan iz Velike Remete, gde je proveo jedno vreme, a onda se, kaže, sprema za besede, „mada često, umesto preciziranog koncepta“, progovori na neki drugi način o istoj suštini poruka i pouka koje upućuje kao arhijerej.

- Ovo je čovek koji je, zaista, dostojan da predstavlja našu crkvu u Parizu, srcu Evrope, jer to zaslužuje u svakom pogledu - kaže dr Ranković, posle izbora vladike Justina za dužnost u Parizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju