POVODOM DANA OPŠTINE NEGOTIN: Počele Majske svečanosti

S. M. J.

09. 05. 2022. u 14:26

REGIONALNOM planinarskom akcijom počele su Majske svečanosti koje će u spomen na 12. maj 1833, kada je Negotin, posle viševekovnog ropstva, oslobođen od turskog feudalizma, trajati do 28. maja.

ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ НЕГОТИН: Почеле Мајске свечаности

foto: S.M.Jovanović

Ovogodišnje Majske svečanosti, povodom Dana opštine Negotin, tradicionalno je otvorila planinarska akcija „Od Rogljevačkih, preko Smedovačkih do Rajačkih pivnica“, koju po sedmi put organizuju Planinarsko društvo „Deli Jovan“ iz Negotina, i Turistička organizacija opštine Negotin, uz podršku sela Rogljevo, Smedovac i Rajac.

Stazama vinogorja krenulo je 280 planinara i zaljubljenika u prirodu iz Zaječara, Boljevca, Bora, Kladova, Knjaževca, Sokobanje, Majdanpeka, ali iz Podgorca, Niša, Kraljeva, Jagodine, Kikinde i Vidina u Bugarskoj, koji su prevalili stazu dugu 16,5 kilometara, uživajući u međusobnom druženju.

U ambijentu Rajačkih pivnica otvorena je izložba fotografija negotinskih planinara, koji su se rado odazvali pozivu PD „Deli Jovan“ da učestvuju na konkursu na temu „U prirodi“, podelivši svoje impresije sa dosadašnjih akcija.

Majske svečanosti do 28. maja obilovaće brojnim sadržajima koje u okviru ove manifestacije, pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, organizuju Turistička organizacija opštine Negotin, Istorijski arhiv Negotin, Muzej Krajine, Dom kulture "Stevan Mokranjac", Narodna biblioteka "Dositej Novaković", Umetnička škola "Stevan Mokranjac", Sportski savez opštine Negotin i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Negotin i KUD „Stevan Mokranjac“.

Do 28. maja posetioci će biti u prilici da uživaju u 15. Sajmu meda i vina, brojnim koncertima, izložbama, filmu, pozorištu, promocijama knjiga, izletu u Vratnu.

Već u utorak, 10. maja, Istorijski arhiv Negotina promovisaće u okviru Majskih svečanosti knjigu "Službe bezbednosti Jugoslavije - od Brionskog plenuma do raspada države" dr Radojice Lazića, redovnog profesora na Akademiji za bezbednost i diplomatiju, o kojoj će pored autora govoriti i Jelena Bižinova, saradnik na Akademiji za diplomatiju i bezbednost, Željko Marković, arhivski savetnik i direktor Arhiva u Užicu, i Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Arhiva u Negotinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)