DRUGARSTVO NA TEMELJIMA SRCA: Đaci tri novosadske osmoletke majske praznike proveli na Kosovu i Metohiji

Lj. P.

09. 05. 2022. u 05:30

ISTOM srdačnošću i radošću, kako su zimus bili dočekani u Novom Sadu, đaci Osnovne škole "Veljko Dugošević" iz Raniluga na Kosovu i Metohiji, uoči prvomajskih praznika dočekali su svoje vršnjake iz tri novosadske osmoletke: "Dušan Radović", "Žarko Zrenjanin" i "Svetozar Marković Toza".

ДРУГАРСТВО НА ТЕМЕЉИМА СРЦА: Ђаци три новосадске осмолетке мајске празнике провели на Косову и Метохији

Zajednička slika domaćina i gostiju u Gračanici, Foto UG "Novi Sad"

Njih šesnestoro, u uzvratnoj poseti drugarima, u ovom selu u Kosovskom Pomoravlju proveli su od 28. aprila do 1. maja.

Druženje osnovaca sa severa i juga Srbije upriličilo je Udruženje građana "Novi Sad", koje je po osmi put uspešno realizovalo projekat "Svim srcem za osmeh deteta".

Učenici iz Novog Sada su u pratnji nastavnika, roditelja i volontera udruženja četiri nezaboravna dana bili u selu u Kosovskom Pomoravlju, gde su se upoznali sa uslovima života našeg naroda u tom delu Srbije, a posetili su i najznačajnije svetinje i istorijske spomenike na Kosovu i Metohiji.

Prvog i trećeg dana, kako navode organizatori ovih susreta školaraca, održane su sportske igre.

Gostima je priređen i prigodan kulturno-umetnički program u domu kulture, gde su takođe informisani o istorijatu Pomoravlja. Pozdravila ih je i predsednica Privremenog organa Opštine Kosovska Kamenica Tanja Aksić. Veče je završeno koncertom KUD "Radomir Popović" pod nazivom "Kad se duša raduje".

- Petak su obeležile posete manastirima Gračanica i Banjska, kao i istorijskom spomeniku na Gazimestanu - prepričavaju iz UG "Novi Sad" boravak na Kosovu i Metohiji.

- Dan kasnije uživali smo i opustili se na "Vali ranču".Vodili smo osnovce u konjsku ergelu, a najhrabriji su jahali.

Poslednjeg dana gostovanja Novosađani su u pratnji domaćina obišli manastir Draganac, da bi nakon toga krenuli putem Metohije i posetili Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju.

Učestvovale mnoge opštine

PROJEKAT "Svim srcem za osmeh detete" organizuje Udruženje građana "Novi Sad". Do sada je realizovan osam puta kroz posetu đaka sa Kosova i Metohije, njihovim boravkom u domovima novosadskih vršnjaka, kao i kroz uzvratnu posetu Novosađana južnoj pokrajini poslednjih šest godina. U projektu su učestvovale kosovske opštine Štrpce, Lipljan, Gračanica, Donja Gušterica, Goraždevac i Ranilug.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna