GOROSTAS IZ BOGOŠTICE: Akademik Mirković odao počast episkopu Lavrentiju

V. Mitrić

04. 05. 2022. u 08:52

AKADEMIK Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik iz Bijeljine, odao je počast preminulom episkopu šabačkom Lavrentiju, u ime Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, čiji je jedan od naših najuglednijih arhijereja bio stalni i dragocen član i član njenog Naučnog veća na čijem je čelu akademik profesor dr Mirko Kerkez. SKANU i njeni članovi dobitnici su više priznanja iz ruke vladike Lavrentija.

ГОРОСТАС ИЗ БОГОШТИЦЕ: Академик Мирковић одао почаст епископу Лаврентију

Foto: V. Mitrić

Akademik Mirković je posle osvećenja spomen-obeležja, pomena vladiki Lavrentiju, svete liturgije i lomljenja slavskog kolača povodom slave Sveti Nikolaj (Srpski) bogomolje na Sokolu, kod Ljubije, istakao da je "SKANU ponosna što je u svojim redovima imala takvu grandioznu ličnost, koji je davao veliki doprinos u njenom ukupunom radu, a ne samo u Duhovnom odeljenju, čiji je bio vredan član".

- Tako se svrstao u red velikana SKANU kakvi su bili, pored ostalih, Josif Pančić, Jovan Cvijić, Isidora Sekulić i drugi - rekao je akademik Mirković. - Ponosni smo na delo vladike Lavrentija koje je bogato, pre svega u Crkvi, jer danas koračamo po sedam eparhija u zapadnoj Evropi koje je ovaj gorostas, rođen u Bogoštici, kod Krupnja, stvorio i stigao, istovremeno, što je bilo i hrabro i odvažno, da sakupi sva dela Svetog Nikolaja Ćelijskog i da ih štampa na više od 10.500 strana.

I u otadžbini, ističe akademik Mirković, inače dobitnik najviših crkvenih priznanja, kao veliki dobrotvor, „vladika Lavrentije je ostavio dela za pamćenje od duhovnog i kulturnog delanja do zadužbina poput manastira u Sokolu i Bogoštici i Doma pesništva "Desanka Maksimović". Pomogao je, rekao je predstavnik SKANU, "na hiljade nevoljnika, organizovao saborovanja omladine iz otadžbine i rasejanja, vratio ogroman broj naših ljudi, u zemlji i svetu, pradedovskoj veri".

- Išao je putem svetosavskim, nikolajevskim, justinovskim i uvek uspravno, svedočeći da se ti putevi sjajno dopunjuju i da je na njima sigurno i kad je najteže našem rodu – poručio je Mirković, odajući priznanje arhimandritu Nifontu Pavloviću, protojereju stvaroforu Mirku Vilotiću, đakonu Radenku Pantiću koji su nad njim bdili i kad mu je bilo najteže i svim arhijerejima koji su mu ukazali pažnju i posvećivali ga, pre svega patrijarhu srpskom Porfiriju.

BONUS VIDEO: MALA SRPSKA SVETA GORA - Sa Kablara prelep pogled iz staklenog vidikovca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)