OŽIVEĆE SVINJCI: Ukinuta zabrana čuvanja svinja u pirotskim selima na Kružnom putu

V. Ć.

26. 04. 2022. u 11:21

UPRAVA za veterinu ukinula je zabranu čuvanja domaćih svinja u pirotskim selima na takozvanom Kružnom putu. Zabrana je ukinuta, ali se moraju poštovati pravila koja će onemogućiti ponovu pojavu afričke kuge svinja koja je u ovom kraju buknula 13. januara pre dve godine.

ОЖИВЕЋЕ СВИЊЦИ: Укинута забрана чувања свиња у пиротским селима на Кружном путу

Foto: V. Ć.

Prema rečima Dragane Tončić, načelnice okruga, te mere podrazumevaju kontrolisanu nabavku podmlatka, zdravstvene kartone i slične pojedinosti koje su vlasnicima poznate. U selima na kružnom putu: Berilovac, Krupac, Veliko i Malo Selo, Jovanovac, Trnjana i Ržana je preventivno eutanazirano preko 1000 domaćih svinja, kako se zaraza ne bi širila, odnosno kako bi se napravio takozvani sanitarni prsten. Od proglašenja epidemije meštani su raznim dopisima i peticijama u više navrata zahtevali ukidanje zabrane, pošto se na ovom području u dužem periodu nije pojavio nijedan slučaj afričke kuge svinja, ali su bila ugrožena.

Zabrana čuvanja svinja ostaje na snazi i na drugim područjima grada, pre svega u Orlji, Bazoviku, Ragodešu, Rudinju i još nekim, kao i u Zabrđu u dimitrovgradskoj opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)