ŠTAP, UDICA I MAMAC - IGRAČKE: Stefan Tokić iz Niša je najmlađi ribolovac, voli prirodu, gmizavce i planinarenje

J. ĆOSIN

26. 04. 2022. u 07:26

STEFAN Tokić iz Niša je najmlađi ribolovac, voli prirodu, gmizavce i planinarenje MALI Stefan Tokić iz Niša ima samo šest godina, a već je upecao više od 30 vrsta riba, među kojima je i som od dva i po kilograma, dugačak 72 centimetra.

ШТАП, УДИЦА И МАМАЦ - ИГРАЧКЕ: Стефан Токић из Ниша је најмлађи риболовац, воли природу, гмизавце и планинарење

Stefan zadovoljan ulovom, Foto privatna arhiva

Pandemija, karantin, opreznost i strah od kovida 19, mnoge su u protekle dve godine naterali da više vremena provode u kući, ali za malog Stefana to vreme je bilo okosnica da već sa četiri godine počne da se bavi ribolovom, ali i da zavoli prirodu i planinarenje. Za kratko vreme savladao je ovu veštinu i imao ulove na kojima bi mu pozavideli mnogo stariji i iskusniji ribolovci.

Na jezerima i rekama u blizini Niša, ali i širom Srbije, Stefan je uspeo da upeca 38 različitih vrsta riba. Za svaku zna poreklo, osobine, naziv. Želja mu je, kaže, da upeca skobalja koji živi u Nišavi, ali se jako teško hvata.

- Najdraži ulov mi je veliki grgeč, kog sam upecao u blizini Niša, na Bari broj 6. Na Bovnu najčešće pecam deverike i žutooke. Na Drini sam upecao mnogo, mnogo grgeča. Na Nišavi sam upecao mnogo klenova, na varalici - priča nam Stefan.

Sa punom opremom na Divljanskom jezeru, Foto privatna arhiva

On je uspeo da upeca soma, štuku, šarana, klena, grgeča, crvenperku, žutooku, mrenu i mnoge druge. Pecanje nije jedino što njega zanima, on je zaljubljenik u prirodu, planinarenje, ali obožava i gmizavce. Sa svojim ocem često ide u lov na gmizavce, pronalaze žabe, zmije, guštere. Stefan je njima fasciniran i ne boji ih se uopšte. Za većinu je saznao iz enciklopedija i poželeo da ih pronađe i vidi uživo.

Prošle godine posetili su Ohridsko jezero gde je Stefan imao vrlo zanimljiv ulov.

- U pitanju je drimski šaradan, to je prilično retka riba - kaže Stefanov otac Goran Tokić.

On dodaje da je želeo da dečaku prenese ljubav prema prirodi, ali pecanje mu nikada nije nametao, već je čekao da sam odluči da li želi time da se bavi. Goran i njegova supruga smatraju da je vrlo dobro za dete da što više vremena provodi u prirodi i tako su od početka vaspitavali Stefana.

Sa ocem Goranom na Staroj planini, Foto privatna arhiva

Cilj - da vidi Šarku

OTAC kaže da Stefan obožava gmizavce i one koji nisu otrovni često hvata i proučava.

Trude se da istražuju Niš i okolinu u potrazi za njima. Stefanova želja je, kaže, da vidi šarku.

- One žive na Kopaoniku i Staroj planini, tako da je to neki sledeći cilj. Idemo da pronađemo šarku, ali nećemo da je diramo - priča nam Tokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!