POSLE 27 LETA PRVI USKRS NA "SVOME": Sedam izbegličkih porodica iz Hrvatske i BiH skućeno u varvarinskom naselju Rasadnik

S. Babović

19. 04. 2022. u 06:21

POSLE gotovo 30 godina podstanarskog života, sedam izbegličkih porodica iz Hrvatske i BiH je - u okviru Regionalnog stambenog programa - dobilo svoje stalne adrese u varvarinskom naselju Rasadnik, u novosagrađenoj višespratnici.

ПОСЛЕ 27 ЛЕТА ПРВИ УСКРС НА СВОМЕ: Седам избегличких породица из Хрватске и БиХ скућено у варваринском насељу Расадник

Foto N. Petrović

- U Srbiju sam, tokom "Oluje", došao sa roditeljima koji više nisu živi, a do danas smo bili u smeštaju bez struje i vode - kaže Savo Jović iz Hrvatske, zahvaljujući svima koji su im omogućili da konačno započnu novi život.

Sredstva za izgradnju stanova su obezbeđena iz Fonda Regionalnog stambenog programa, zemljište i prateću infrastrukturu je obezbedila lokalna samouprava, a ukupna vrednost radova je premašila 160.000 evra.

Foto N. Petrović

Ministar inostranih poslova Nikola Selaković, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, napominje da su ovi ljudi prošli dug i trnovit put, ali stigli u Pomoravlje koje će do kraja godine - kao i Ćićevac, i Kruševac - tek dočekati bolje dane, po završetku prve deonice "Moravskog koridora".

- Poslednjih godina se broj zbrinutih ne meri desetinama i stotinama, već hiljadama i desetinama hiljada - istakao je ministar Selaković, dok su Jovan Lazarov, ispred Jedinice za implementaciju projekata iz javnog sektora, i Dejan Mulanović,zamenik predsednice Opštine u Varvarinu, posebno zahvalili donatorima.

- Danas je počela Velika, Strasna nedelja velikih iskušenja i patnji, iza koje dolazi Uskrs svake radosti, svake nade. Vaša nedelja je, nažalost, trajala 27 godina - zaključio je komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Foto N. Petrović

DONATORI

REGIONALNI stambeni program je zajednički, višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, a realizuje se uz podršku OEBS i UNHCR. Najveći donator je EU, a tu su još SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)