OBRADA NALAZA SA SVINJARIČKE ČUKE: Srpski i austrijski arheolozi u Leskovcu proučavaju lokalitet nadomak Caričinog grada

I. MITIĆ

18. 04. 2022. u 06:21

NARODNI muzej u Leskovcu je domaćin ovogodišnje prolećne kampanje tokom koje domaći i austrijski arheolozi analizaraju prikupljeni materijal sa lokaliteta Svinjarička čuka - iz doba praistorije, u blizini poznatog Caričinog grada, koji je ključan za razumevanje procesa neolitizacije jugoistočne Evrope.

ОБРАДА НАЛАЗА СА СВИЊАРИЧКЕ ЧУКЕ: Српски и аустријски археолози у Лесковцу проучавају локалитет надомак Царичиног града

Foto Narodni muzej u Leskovcu

Stručnjaci Austrijskog arheološkog instituta u Beču i Arheološkog instituta u Beogradu se bave sistematskom analizom čiji je cilj izrada detaljne dokumentacije materijala pronađenog tokom ranijih kampanja.

- To podrazumeva 3D skeniranje, fotografisanje, crtanje, hronološko opredeljivanje, mikrofotografiju i tipološku analizu, što je sve nophodno uoči zvaničnog objavljivanja - objašnjava viši kustos leskovačke ustanove Vladimir Stevanović.

Tokom ranijih iskopavanja, tim srpskih i austrijskih arheologa je otkrio naselje iz doba neolita i bronzanog doba, ali i dokaze o životu prvih zemljoradnika i stočara na ovom području.

- Neki od pronalazaka se mogu datovati u početak 6. milenijuma pre nove ere, a radi se o artefaktima tipičnim za starčevačku kulturu. Pronađen je i veliki broj alatki, keramike, delovi figura kao i mogući ostaci peći, a mnogo materijala ukazuje na to da su ljudi konstantno naseljavali ovaj predeo. O tome svedoči i činjenica da smo iskopali i dve kuće: jednu iz perioda neolita, a drugu iz bronzanog doba - ističe Vladimir Stevanović.

Najmlađi arheološki ostaci sa ovog lokaliteta mogu se dovesti u vezu sa obližnjim Caričinim gradom, nalazištem iz 6. veka za koje se veruje da je Justinijana prima, odnosno sa poznoantičkim i vizantijskim periodom.

SARADNjA

MEĐUNARODNA saradnja između dva arheološka instituta i arheološkog odseka leskovačkog muzeja traje već šest godina. Austrijsku ekipu predvodi dr Barbara Horejš, beogradsku dr Aleksandar Bulatović, a leskovačku naš Vladimir Stevanović. Ove godine prolećna kampanja, započeta 14. marta, traje do 20. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda