ČIPKOM UKRASILE I USKRŠNJA JAJA: Sever Bačke blagosloven sa dva hrišćanska praznika, a Subotica i izložbom rukotvorina

J. LEMAJIĆ

16. 04. 2022. u 07:26

BRUŠENA jaja, nalik na beli šling, pa ukrašena dekupažom, slamom i čipkom, vezom - da podsećaju na nošnju - samo su deo rukotvorina i dekoracija koje ostavljaju bez daha, a predstavljene su na Uskršnjoj izložbi narodnih rukotvorina u Gradskoj kući.

ЧИПКОМ УКРАСИЛЕ И УСКРШЊА ЈАЈА: Север Бачке благословен са два хришћанска празника, а Суботица и изложбом рукотворина

Foto J. Lemajić

Postavka radova Subotičanki zlatnih ruku, u organizaciji KUD "Bunjevka", upriličena je povodom uskršnjih praznika. I, s obzirom na to da vernici katoličke veroispovesti slave 17. aprila, a pravoslavci sedmicu kasnije, ovde se oseća duh najvećeg hrišćanskog praznika.

Razne tehnike ukrašavanja jaja, Foto J. Lemajić

- Šareno jaje ne može biti jedini simbol Uskrsa. Imamo Veliku nedelju, od Velikog četvrtka, do Vodenog ponedeljka, koja sadrži pregršt običaja koje Bunjevci ozbiljno neguju, a priprema je vezana za crkvu i porodicu. Šareno jaje je posebno važno za Vodeni ponedeljak, jer ono koje se poklanja mora biti što lepše - objašnjava Kata Kuntić, predsednica KUD "Bunjevka".

Foto J. Lemajić

- Važno je i da se stara jaja čuvaju, jer su ona naše kulturno dobro. Za ovu priliku sam pripremila eksponate ukrašene starim šujtašem, čipkom koja se šila na bunjevačku narodnu nošnju, a za ukrašavanje sam koristila i krunice.

Sa puno ljubavi i strpljenja, Jelena Bedalov je različite vrste jaja ukrasila slamarskom tehnikom, po kojoj je ovaj kraj Vojvodine prepoznatljiv.

Foto J. Lemajić

- Kolekcija je od jaja poljske ševe, ima i nojevih, a do nekih je mnogo teško doći. Svako je priča za sebe i nosi svoju težinu. Za veliko jaje možda treba više vremena, ali ona mala, od ševe ili prepelice, iziskuju znatno više truda - objašnjava Jelena, dok je njenoj koleginici Slavici inspiracija bio reljef koji simboliše ravnicu, pa teško razume današnje mlade domaćice koje kupuju gotove farbe da bi sve završile za pola sata, a ne znaju kakvo je zadovoljstvo ukrašavanje jaja onim što imamo u prirodi.

Foto J. Lemajić

NAGRADE

VEĆ tradicionalno, nagrađena su najstarija uskršnja jaja, a ovogodišnji laureat je Marija Bošnjak koja je sačuvala primerak iz 1976. Njoj je pripala i druga nagrada, za jaje iz 1987, a treće mesto podelili su KUD "Bunjevka" i Ivan Kuntić, za ukras iz 1996.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)