Mirović obišao radove na rekonstrukciji objekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina

Promo

07. 04. 2022. u 13:09

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na rekonstrukciji i adaptaciji objekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina u Novom Sadu, istakavši da je iz pokrajinskog budžeta za ovu namenu izdvojeno 18 miliona dinara.

Мировић обишао радове на реконструкцији објекта Завода за културу војвођанских Русина

Foto: Pokrajinska vlada

- Zajedno sa Nacionalnim savetom započeli smo rekonstrukciju ovog objekta koji će predstavljati kulturni centar i okupljaće rusinske i sve druge kulturne stvaraoce. Plan je da do kraja godine imamo uređen i opremljen prostor i bolje uslove za rusinske kulturne poslenike- izjavio je predsednik Mirović.

On je podsetio na to da je Pokrajinska vlada tokom proteklih godina izdvajala znatna finansijska sredstva za sve ustanove nacionalnih manjina koje imaju obavezu i zadatak da čuvaju svoj jezik, pismo, kulturu, tradiciju i identitet.

- Želimo da sačuvamo zajednički život, po čemu je Vojvodina poznata vekovima. Podrška nacionalnim savetima, izdavačkoj delatnosti, kulturnim i drugim manifestacijama iz godine u godinu sve je veća i konkretnija što se vidi i na ovom primeru- izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, u narednih pet-šest godina Pokrajinska vlada i Gradska uprava Novog Sada kompletno će rekonstruisati Almaški kraj, gde se nalazi Zavod, ali i najstarija srpska kulturna ustanova – Matica srpska.

- Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina ovde će imati sedište i prvi put od osnivanja dobiće vlastiti prostor u kom će moći da realizuje svoje programe čiji je cilj zaštita rusinskog kulturnog nasleđa i praćenje savremenih tokova u rusinskoj kulturi- izjavila je direktorka Zavoda Anamarija Ranković.

Obilasku radova prisustvovali su i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i predsednik Nacionalnog saveta Rusina Borislav Sakač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)