ZABRANJENI PESTICID I DALJE TRUJE: U Srbiji za dve decenije otrovano više od 2.000 ptica, većinom zaštićenih vrsta

J. J. BALjAK

04. 04. 2022. u 07:26

U poslednje dve decenije u Srbiji je otrovano više od 2.000 ptica, među kojima su mahom retke i strogo zaštićene vrste, koje su taj status i dobile upravo zbog činjenice da su stalno izložene toj negativnoj pojavi, kao i krivolovu.

ЗАБРАЊЕНИ ПЕСТИЦИД И ДАЉЕ ТРУЈЕ: У Србији за две деценије отровано више од 2.000 птица, већином заштићених врста

Foto M. Vučanović

Pretpostavka je, međutim, da je realan broj trovanja drastično veći, jer mnoga uginuća i ne budu otkrivena. U našoj zemlji se čak 123 vrste ptica suočava sa rizikom od iščezavanja.

Posebno je alarmantno to što se za ovaj prestup neretko koristi "furadan" - izuzetno otrovan pesticid, koji je još 2014. u našoj zemlji zabranjen za korišćenje. Ipak, na crnom tržištu i dalje ga ima, o čemu svedoči i jedan od poslednjih slučajeva masovnog trovanja, koji se dogodio u ataru sela Veliki Gaj, u regionu Vršca, kada je uginulo devet strogo zaštićenih orlova mišara.

- "Furadan" u poljoprivredi više nije toliko zastupljen, već se uglavnom koristi za namerno trovanje lisica, šakala i drugih predatora, koje paori smatraju štetočinama. Ptice uglavnom stradaju kao kolateralna šteta, jer jedu te zatrovane leševe - objašnjava vršački rendžer Milivoj Vučanović. - To je dokaz da u našoj zemlji još postoje zalihe ovog pesticida ili da, što je još veći problem, on u Srbiju konstantno ulazi nelegalnim tokovima. Zato treba da se pojača kaznena politika, kako bi ljudi zaista shvatili da više ne smeju da ga koriste.

Nemerljivu štetu pravi i nepravilna upotreba drugih otrova, pre svega rodenticida, koji se koriste za suzbijanje glodara.

- Ti otrovi su legalni, ali paori ne koriste propisane količine. Pritom, umesto da otrov zakopavaju u rupe, oni ih rasipaju po celoj njivi. Glodari ih pojedu i uginu na površini zemlje, a onda njih pojedu ptice i divlje životinje, tako da je problem trovanja jako širok - ističe zaštitar iz Vršca Dejan Pantelić.

Statistika kaže da se najviše trovanja dogodi u Vojvodini, ali u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica ističu da je to samo zato što u severnoj pokrajini imaju veliki broj članova, koji su stalno na terenu, pa pronalaze uginule ptice.

GOLUBARI PRETNjA ZA GRABLjIVICE

GOLUBARI svoje ptice mažu raznim otrovima, kako bi se otarasili grabljivica koje im prave štetu u golubarniku. Počinioce je teško sankcionisati, jer ti zatrovani golubovi nisu markirani, pa se ne može utvrditi čiji su - ukazuje Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica. - Stalno pokušavamo da osvestimo ljude da moraju da puste da se prirodne stvari dešavaju, a sokolovima je prirodno da love golubove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona