NAMENJENO 47.5 MILIONA DINARA: Za podršku zapošljavanju u Vojvodini

J.L.

24. 03. 2022. u 14:04

ZA realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja, a u skladu sa Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja za 2022. godinu, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je u novom ciklusu javnih konkursa u oblasti zapošljavanja opredelio sredstva od 47,5 miliona dinara za samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica i za finansiranje sprovođenja javnih radova na teritoriji Pokrajine.

НАМЕЊЕНО 47.5 МИЛИОНА ДИНАРА: За подршку запошљавању у Војводини

Foto: Pokrajinska vlada

Konkursi su raspisani juče i a rok za apliciranje se razlikuje, što je navedeno u objavljenoj dokumentaciji.

- Javni poziv za samozapošljavanje raspisan na ukupan iznos od 15 miliona dinara, pri čemu će 50 nezaposlenih lica moći da ostvare pravo na subvenciju u pojedinačnom iznosu od 300.000 dinara. Pored toga, na 15 miliona dinara je raspisan i Javni poziv za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica u 2022. godini, kojim se poslodavcima sa teritorije Vojvodine omogućava zapošljavanje ukupno 60 nezaposlenih lica uz subvenciju od 250.000 dinara po zaposlenom – najavio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - Javni konkurs za finansiranje sporovođenja javnih radova na teritoriji Vojvodine raspisan na 7,5 miliona dinara i namenjen je udruženjima građana, za angažovanje oko 50 nezaposlenih lica, sa omogućenom realizacijom javnih radova na teritoriji AP Vojvodine.

Takođe, u toku 2022. godine, Sekretarijat planira finansiranje obuka kod poslodavaca u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara.

Po rečima Ivaniševića, konkursi su usaglašeni sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, odnosno sa Nacionalnom strategijom za zapošljavanje koju je usvojila Vlada Republike Srbije.

- Cilj nam je da nezaposlenost bude na evropskom, a nadamo se i ispod evropskog proseka. Prošlogodišnji iznos po svim konkursima je bio oko 45 miliona dinara, dok u ovoj godini govorimo o 77,5 miliona dinara za razne programe. Smatram da je to veliki napredak i time se pokazuje posvećenost Pokrajinske vlade i Sekretarijata sa NSZ. Težište jeste na novom zapošljavanju i samozapošljavanju, te na razvijanju preduzetničkog duha - rekao je Ivanišević, istakavši da postoji mogućnost na ovim konkursima da lica koja su zaposlena na određeno vreme, poslodavac konkurišući zaposli ta lica na neodređeno vreme.

Inače, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, svojim merama podrške u protekloj 2021. godini sačuvao više od 4.500 radnih mesta, a otvoreno je i oko 500 novih.

Podsetimo da je Pokrajinski sekretarijat 10. marta 2022. godine raspisao Javni poziv za finansiranje stručne prakse studenata koji su u prethodnoj kalendarskoj godini diplomirali sa prosekom od 9,50 na fakultetu sa sedištem na teritoriji Vojvodine, a koji se nalazi u sastavu univerziteta čije je sedište na teritoriji Pokrajine. Jedan od kriterijuma jeste da je student na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, te da se stručna praksa može obavljati kod poslodavaca koji pripadaju pokrajinskim organima i stručnim službama Pokrajinske vlade, kao i javnim službama čiji je osnivač Vojvodina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVAKAV HOTEL SVI SANJAMO: Sklad sa prirodom pretočen u najfiniji luksuz