RADOVI U NEGOTINSKOM MUZEJU KRAJINE: Nova stolarija posle pola veka

S. M. J.

20. 03. 2022. u 12:50

RADOVI na zameni stolarije na upravnoj zgradi Muzeja Krajine i prateći poslovi na uređenju muzejskog prostora biće završeni do početka maja. Vrednost investicije 3,6 miliona dinara.

РАДОВИ У НЕГОТИНСКОМ МУЗЕЈУ КРАЈИНЕ: Нова столарија после пола века

Foto: S.M.Jovanović

Upravna zgrada Muzeja Krajine u kojoj su smeštene arheološka, etnološka, istorijska postavka i umetnička zbirka i koju godišnje poseti i do 20.000 turista konačno dobija novu stolariju. Radove vredne 3,6 miliona dinara sa dva miliona finansira

Ministarstvo kulture kroz projekat „Da nas prati dobar glas 2“  u programu “Gradovi u fokusu”, a sa 1,6 miliona opština Negotin.

-Projektom je predviđena zamena svih prozora, i to 30 dvostrukih i sedam na samoj kuli zgrade, a osim toga  predviđena je i reparacija vrata i svetlarnika na terasi. Sem zamene samih prozora projektom su predviđeni i molersko-fasaderski radovi –kaže  Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Ovu zgradu je na prelazu između 19. i 20. veka izgradila negotinska porodica trgovca Dušana Jotić, a Muzej je u njoj od 1951.

- Dotrajala stolarija stara skoro pola veka bila je u stanju propadanja i zbog vlage koja se nalazila iza muzejskih vitrina pretilo je  i da eksponati budu ugroženi zbog neadekvatnih uslova u kojima su izloženi i u kojima se čuvaju – dodaje Trajković.

Foto: S.M.Jovanović

 

Radove na zameni stolarije izvode radnici stolarske radionice Manastira Bukovo, a biće završeni do početka maja. Ovim će projektom Muzej rešiti problem sa kojim se suočavaju decenijama unazad.

- Pre svega, stvoriće se uslovi za bolje i bezbednije čuvanje eksponata, naročito u prizemnom delu gde su prozori bili potpuno truli, a sam muzej će biti bezbedniji – kaže direktor Muzeja i dodaje da je ovo treća velika intervencija na upravnoj zgradi u poslednjih pet godina, na kojoj je saniran i krov i urađena kompletna elektro instalacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)