MIROVIĆ U MATICI SRPSKOJ: Predsednik Pokrajinske vlade o knjizi "Pupin - lovac na zvezde"

Novosti online

18. 03. 2022. u 21:44

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović govorio je večeras u Matici srpskoj predstavljanju knjige „Pupin – lovac na zvezde“, autora Radoslava Laleta Pavlovića, posvećene životu i delu jednog od najvećih svetskih naučnika Mihajla Pupina.

МИРОВИЋ У МАТИЦИ СРПСКОЈ: Председник Покрајинске владе о књизи Пупин - ловац на звезде

Foto: N. Karlić

Mirović je tom prilikom istakao da pronicanjem u pripovedački dar autora ovog dela iznova doživljavamo Pupina i njegov duh među nama.

- Upoznajemo njegov Božiji dar i snagu koju je nosio. Dar koji je, uz veliku želju da uspe u svetu bio neophodan da bi ga vodio do svega što je postigao i što je protkano rodoljubivom niti koju je nosio celog života - rekao je Mirović.

On je naglasio da ovim delom upoznajemo svet u kom je Mihajlo stasavao i koji je menjao.

- Autor nam je osvetlio Mihajla Pupina na neobičan i originalan način, koji je postavio temelje da ova knjiga može da izraste u još neke umetničke sadržaje i pregnuća poput kinematografije i poezije, jer su brojni dijalozi iz Pavlovićeve knjige dovoljan motiv da nastavimo da osvetljavamo Pupina kao čoveka o kojem nismo dovoljno znali, a koji nas je zadužio, često preko mere našeg golog opstanka - naveo je Mirović.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić podsetio je na to da je Mihajlo Pupin izabran za počasnog člana Matice 1927. godine povodom 100. godišnjice osnivanja naše najstarije kulturne institucije, poručivši da na ovaj način čuvamo sećanje na njega i njegovo neprolazno delo.

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik Kompanije „Novosti“, koja je izdavač knjige „Pupin – lovac na zvezde“, rekao je da je autor u ovo delo uložio veliki trud, istakavši da knjiga govori o velikanu koji je, kako je naglasio, izmislio 20. vek.

- Mihajlo Pupin je junak i uzor uz koga se odrasta i na koga se treba ugledati – vratiti se malo unazad, da bismo išli napred - rekao je autor knjige Radoslav Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024