PATRIJARH GERMAN VISOK TRI METRA: Pogledajte kako izgleda spomenik kod Trstenika (FOTO)

S.BABOVIĆ

10. 03. 2022. u 21:35 >> 21:37

SPOMENIK Patrijarhu Germanu (1898-1991.), koji je detinjstvo proveo u Velikoj Drenovi kod Trstenika, danas je postavljen u ovom mestu, saznaju "Novosti".

ПАТРИЈАРХ ГЕРМАН ВИСОК ТРИ МЕТРА: Погледајте како изгледа споменик код Трстеника (ФОТО)

Patrijarh German / Arhiva

Obeležje izliveno u bronzi visoko je tri metra, autor je poznati umetnik Dragan Dimitrijević, a očekuju se da svečano otkrivanje i osveštenje spomenik bude 27. marta, u okviru manifestacije "U slavu kalema".

- Patrijarh je u položaju takvom da dočekuje ljude, da sa ljudima komunicira i da ih blagosilja, što je meni bilo važno kao verniku i ko nekome kome je Bog dao dar da to može da prenese u delo - kaže autor Dragan Dimitrijević.

Foto: Novosti/S. Babović

 

Patrijarh German bio je 43. poglavar Srpske prvoslvne crkve. Iako je rođen u Jošaničkoj Banji, "Moravci" ga doživljavaju kao "svojeg" i smatraju, pored književnika Dobrice Ćosića, za najpoznatijeg meštanina Velike Drenove, gde je završio osnovnu školu i gde je još uvek njegova stara porodična kuća.

Školovao se i u Kruševcu, a Bogoslovsku školu završio u Beogradu i u Sremskim Karlovcima. Diplomirao na Teološkom fakultetu u Beogradu 1942. godine. Zamonašio se u manastiru Studenica. Patrijarh postaje 1958. godine. Na tom mestunasledio ga je 1990. godine Patrijarh Pavle.

BONUS VIDEO - OSLIKANA PRVA MEĐU DESET IZUZETNIH ŽENA SRBIJE: Svečano otkriven mural Vere Nikolić u Kruševcu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a