GAS TEK OD PROLEĆA: Belocrkvani se, uprkos najavama, ni ove zime nisu prvi put ogrejali na plin

J. J. BALjAK

07. 03. 2022. u 07:26

OPŠTINA Bela Crkva je poslednja lokalna jedinica u Vojvodini koja je gasifikovana, ali gas do tamošnjih domaćinstava još nije stigao. Iako se očekivalo da će se meštani ove zime prvi put ogrejati na plinske peći, to se nije desilo jer je novoizgrađena gasna mreža tek sada dobila upotrebnu dozvolu. Prema novim najavama, ovaj energent će definitivno početi da se uvodi u sve domove i poslovne objekte - na proleće.

ГАС ТЕК ОД ПРОЛЕЋА: Белоцрквани се, упркос најавама, ни ове зиме нису први пут огрејали на плин

Foto J. J. Baljak

Belocrkvani čekaju gas već sedam decenija, a zvanično od 2012, kada je lokalna samouprava sa "Srbijagasom" potpisala ugovor o izgradnji gasne mreže, dužine 250 kilometara. Ta kapitalna investicija, vredna 13,8 miliona evra, dugo je tapkala u mestu, a kada je lane konačno završena, "zakočila" ju je komplikovana procedura dobijanja svih dozvola za puštanje u rad novoizgrađene infrastrukture. Sada je, sa tri meseca zakašnjenja, i taj proces završen, pa je na red došla i prijava građana za izgradnju kućnih priključaka.

- Ove sedmice smo pustili gas u celu distributivnu mrežu na teritoriji opštine Bela Crkva, što znači da nam je ostalo još samo da ga uvedemo u domaćinstva. Svi zainteresovani građani imaće mogućnost da kućne priključke dobiju po našoj akcijskoj ceni od 780 evra, koju, po dogovoru, mogu da isplaćuju putem računa za gas na 36 mesečnih rata - kaže, za "Novosti", Milan Zdravković, izvršni direktor operatora distributivnog sistema "Srbijagasa".

Zdravković ističe i da će, bez obzira na trenutnu nestašicu kućnih merno-regulacionih setova na evropskom tržištu, svi prijavljeni meštani Bele Crkve i okolnih 14 sela, u kojima je takođe izgrađena gasna mreža, dobiti svoje priključke. Prijava se, zasada, sprovodi telefonskim putem u predstavništvu "Srbijagasa" u Pančevu, gde nam je rečeno da ih Belocrkvani svakodnevno zovu.

- Trenutno se samo raspituju šta im je sve potrebno od dokumentacije i koliko će ih to koštati. Očekujemo da će biti mnogo prijava. Zato ćemo, najverovatnije, i u Beloj Crkvi otvoriti svoje predstavništvo, kako bismo budućim korisnicima bili dostupniji - kažu iz pančevačkog ogranka "Srbijagasa".

Novoizgrađena gasna mreža ima kapacitet da zadovolji sve potrebe belocrkvanske privrede, kao i oko 7.300 tamošnjih domaćinstava.

KOČNICA RAZVOJA

NEPOSTOJANjE gasne mreže kočilo je i privredni razvoj ove južnobanatske varošice. Lokalna samouprava je još ranije napravila i infrastrukturno opremila industrijsku zonu, ali investitori i nju i ostale lokacije zaobilaze upravo zbog činjenice da nemaju gas. Puštanje u rad gasovoda, nova je nada za bolji život cele opštine.

DOKUMENTACIJA

DA bi dobili gasni priključak, građani treba da obezbede prepis liste nepokretnosti i kopiju plana parcele, koje vade u katastru, zatim kopiju lične karte i, ukoliko ima više vlasnika parcele, saglasnost svih suvlasnika da se na jednog od njih vodi novi priključak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!