IZ GRADA LUDAJA STIŽE SLANINA OD 173 KILOGRAMA: Kikinđanin donosi najveću slaninu u Kačarevo na “Slaninijadu”

Рада Шегрт
Rada Šegrt

02. 03. 2022. u 14:36

KIKINĐANIN Željko Rašević (51) ima nameru da na “Slaninijadi” u Kačarevu ponovi uspeh koji je postigao pre dve godine. Tada je osvojio zlatnu medalju za najveću polu slanine od 31 kilogram, a sada na čuvenu manifestaciju nosi najveću slaninu koja je “ u celo” teška čak 173 kilograma.

ИЗ ГРАДА ЛУДАЈА СТИЖЕ СЛАНИНА ОД 173 КИЛОГРАМА: Кикинђанин доноси највећу сланину у Качарево на “Сланинијаду”

Foto: Privatna arhiva

Ovo džinovsko parče masnog delikatesa ima impozantne dimenzije, široko je 150, a dugačko 175 centimetara.

- Mislim da je ovo najveća slanina u Srbiji, a možda i šire. Obrada, solenje i dimljenje trajali su 45 dana. Od svinje je koja je tri godine hranjena tako da je dostigla maksimalnu veličinu i težinu, a siguran sam i u dobar ukus. Sušio sam je na osam dimova, od čak tri vrste drveta: od bukve, višnje i šljive. Imam svoju pušnicu i iskustvo u ovom poslu, ali i znanje stečeno u nekadašnjoj klaničnoj industriji PIK u Kikindi – objašnjava Rašević, nadajući se uspehu u Kačarevu.

On i njegova porodica, supruga Ljubica i deca, uključena su u posao proizvodnje suvog mesa i prerađevina na tradicionalni način. Uskoro će registrovati i svoju radnju za taj posao, jer smatraju da su zanat savladali.

- U poslu mi svi pomažu, a najviše sin. Iako ima 13 godina on u Kačarevo donosi najdeblju slaninu od 17 centimetara i takmičiće se. Kako ćemo proći, tek ćemo videti – kaže Željko Rašević, majstor za suvu slaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?