PETI PUT IDU NA VANREDNE IZBORE! Kula prednjači po uvođenju privremenih mera i ostavkama čelnih ljudi opštine

Z. Rajić

24. 02. 2022. u 07:26

KULA prednjači u Srbiji po uvođenju privremenih mera i vanrednih lokalnih izbora, koji će u ovoj bačkoj opštini u aprilu biti održani peti put! Rekord je i to što su u Kuli u jednom četvorogodišnjem mandatu ostavke dala čak tri predsednika opštine!

ПЕТИ ПУТ ИДУ НА ВАНРЕДНЕ ИЗБОРЕ! Кула предњачи по увођењу привремених мера и оставкама челних људи општине

Odbornici SO Kula na posednjoj sednici / Foto T. T.

Iako bi se očekivalo da posle toliko političkih potresa izlazak na prevremene izbore ne može da ih iznenadi, Kuljani su burno reagovali na najnoviju ostavku prvog čoveka opštine, posebno zato što su o njoj saznali posredstvom lokalnog portala u Leskovcu (!), mesec dana pre nego što je informaciju o povlačenju sa funkcije zvanično potvrdio sam Damjan Miljanić.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi, "o podnetoj ostavci predsednika opštine, predsednik SO obaveštava odbornike na početku prve naredne sednice". Poslednje zasedanje kulske skupštine održano je 20. decembra, a na njemu nije bilo reči o Miljanićevoj ostavci, koju je leskovački sajt obelodanio 30. decembra. Priliku da na prvoj narednoj sednici saznaju da je opština ostala bez predsednika odbornici nisu dobili jer je u međuvremenu, po odluci Vlade Srbije, 7. februara konstituisan Privremeni organ, koji će do izbora zamenjivati lokalnu skupštinu.

- Ovaj organ je oformljen u skladu sa zakonom. To je logičan splet okolnosti, s obzirom na to da je i na lokalnom nivou ovo izborna godina. Kako bi se spojili sa republičkim izborima, odlučeno je da se lokalni izbori u našoj opštini održe nekoliko meseci ranije - rekao je Miljanić.

Poslednji lokalni izbori u Kuli sprovedeni su 16. decembra 2018, čemu je prethodilo uvođenje privremenih mera zbog ostavke dotadašnjeg predsednika opštine Velibora Milojičića, koji se na toj funkciji zadržao svega tri meseca, pošto je u junu iste godine izabran umesto Perice Videkanjića, razrešenog "iz ličnih razloga".

- Privremene mere neće ugroziti planirane kapitalne investicije i raspisane konkurse - istakao je Miljanić, koji je na dužnosti predsednika opštine bio od 24. januara 2019. godine, a sada je predsednik Privremenog organa.

OBRAZLOŽENjE NA UVID

Rade Obradović, odbornik GG "Kritična masa" u SO Kula, zatražio je na uvid Miljanićevu ostavku da se ne bi, kako je rekao, ponovilo iskustvo kao sa Milojičićem, "čiju ostavku niko nije video".

- Zahtev za informaciju povodom ostavke nije upućen meni, nego predsedniku SO. Skupštinska služba će verovatno odgovoriti - kazao je Miljanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!