ZA POKRETANJE POSLA 100.000€: U Požarevcu projekat GIZ za teže zapošljive građane

D. NOVKOVIĆ

15. 02. 2022. u 08:12

U POŽAREVCU se realizuje projekat namenjen teže zapošljivim kategorijama stanovništva, za koje su predviđene subvencije u ukupnoj vrednosti od 100.000 evra.

ЗА ПОКРЕТАЊЕ ПОСЛА 100.000€: У Пожаревцу пројекат ГИЗ за теже запошљивe грађанe

Udruženje URBO, Foto D.N.

Ovu sumu obezbedila je Nemačka razvojna agencija - GIZ, u okviru Programa

"Inicijativa za inkluziju". To je već treći put da GIZ odobrava sredstva za projekat "Razvoj romskog preduzetništva u funkciji održivog zapošljavanja Roma i Romkinja", koji nije namenjen samo Romima, već svima koji teško dolaze do posla.

- Osobe koje žele da započnu poslovanje mogu dobiti opremu vrednu do 3.000 evra, a privrednici paket opreme do 2.500 evra, uz obavezu zapošljavanja jedne osobe - rekla je Danijela Tufegdžić, menadžerka projekta.

Ona je istakla da je cilj projekta unapređenje položaja marginalizovanih grupa, posebno povratnika po sporazumu o readmisiji Republike Srbije. U okviru projekta osmišljen je niz aktivnosti koje će direktno uposliti nezaposlene ili ojačati njihovu konkurentnost na tržištu rada.

Petrović, Tufegdžić i Morina, Foto D.N.

Vladimir Petrović, iz "Udruženja Roma Braničevskog okruga" - URBO, partnera u realizaciji projekta, rekao je da je do sada već otvoreno 80 radnih mesta, a do kraja jula planira se još 25.

Prema rečima Radojke Morine, iz partnerskog "Romskog udruženja žena Braničevskog okruga" u Kostolcu, i u tom gradu već rade firme pokrenute u okviru navedenog projekta, navodeći primer samohrane majke koja je postala preduzetnik iskoristivši svoje krojačko umeće.

PRIJAVE DO 25. FEBRUARA

NEZAPOSLENI mogu da konkurišu za dobijanje subvencija za nabavku opreme, a pravna lica za bespovratna sredstva za pekete opreme. Rok za prijavljivanje je 25. februar, a u izradi biznis plana i popunjavanju formurala njima će pomagati agencija angažovana od ove godine, kako bi im olakšala konkurisanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave