NAPOKON DOČEKALI KROV NAD GLAVOM: Posle 27 godina 26 izbegličkih porodica u opštini Vrbas trajno će rešiti stambeni problem

Z. Rajić

12. 02. 2022. u 07:26

POSLE 27 godina 26 izbegličkih porodica iz Hrvatske i BiH, naseljenih u opštini Vrbas, trajno će rešiti svoj stambeni problem.

НАПОКОН ДОЧЕКАЛИ КРОВ НАД ГЛАВОМ: После 27 година 26 избегличких породица у општини Врбас трајно ће решити стамбени проблем

Dodeljeno 12 kuća na selu, Foto G. D.

U naselju Vinogradi u Vrbasu završava se zgrada sa 14 stanova za izbegličke porodice, a nedavno je njih 12 dobilo ugovore o kupovini seoskih kuća sa okućnicom.

Stanove u izgradnji su pre svečanog uručenja ugovora obišli predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, međunarodnih donatora i nadležnih republičkih, pokrajinskih i opštinskih institucija.

- Temeljac za izgradnju 14 stanova postavljen je u martu prošle godine i oni će uskoro biti useljeni. Vrednost objekta, a to je dvospratnica na 1.100 kvadratnih metara, iznosi 500.000 evra. Posle šest meseci stanovanja uz zakup, porodice će moći da otkupe stanove po ceni upola nižoj od tržišne - istakao je predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

Mirjana Šišić, Foto G. D.

Stanovi, kao i seoske kuće, obezbeđeni su iz Regionalnog programa Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, uz podršku OEBS i UNHCR, a finansiraju ga, uz Evropsku uniju, koja je najveći donator, SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

- Moja kuća je sad najlepša. To je moj dvorac. To je, kako kažu Vojvođani, "mala kuća krečena u belo". Ispred kuće je klupa, a iza kuće mala bašta. Kuća je useljiva, ima PVC stolariju - šta mi više treba! - rekla je, i razgalila sve prisutne, Mirjana Šišić, koja je zahvalila donatorima u ime svih porodica kojima su dodeljene seoske kuće, za čiju je kupovinu obezbeđeno 132.000 evra.

Zgrada sa 14 stanova, Foto G. D.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije RS, rekao je da je Vrbas bio veoma pogođen izbegličkom krizom i da predstavlja primer njenog uspešnog rešavanja, sa 278 stambeno zbrinutih porodica, uz 94 koje su ekonomski osnažene.

- Verujem se da ćemo u sledeće dve godine u najvećem delu Vojvodine osigurati krov svim izbegličkim porodicama - poručio je komesar.

MATERIJAL, NOVAC, OGREV

ROJEVIĆ je naveo da je izbegličkim domaćinstvima u opštini Vrbas obezbeđen i građevinski materijal za adaptaciju i rekonstrukciju kuća, a pružena im je i pomoć u novcu i ogrevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!