LOŽIO VRATA DA BI SE ZAGREJAO! Žitelji Sivca pomažu sugrađaninu (46) koji je "ispao iz sistema" i dospeo do kontejnera

Z. Rajić

03. 02. 2022. u 07:26

ŽITELjI Sivca udružili su se i alarmirali institucije u selu i opštini Kula kako bi pomogli sugrađaninu D. G. (46), koji živi sam, a dospeo je do toga da se hrani po kontejnerima i loži vrata svog stana da bi se ugrejao. Aleksandar Ćurić, komšija i član udruženja "Štrand", jedan od onih koji je pokrenuo akciju za spas ugroženog čoveka, kaže da je D. G. "ispao iz sistema" tokom pandemije korone, kad je prestala da mu važi lična karta, zbog čega nije mogao da overi zdravstveni karton i nastavi da koristi medicinsku terapiju, kao i da obnovi pravo na novčanu socijalnu pomoć.

ЛОЖИО ВРАТА ДА БИ СЕ ЗАГРЕЈАО! Житељи Сивца помажу суграђанину (46) који је испао из система и доспео до контејнера

Izbačen stari i nabavljen novi nameštaj / Foto Z. R.

- Postalo je opasno kad je skinuo vrata od stana i zapalio ih nasred sobe, jer je mogao da izazove požar i u susednom stanu, kod komšinice koja mu je davala hranu. Koliko je pošten, vidi se po tome što za ogrev nije hteo da seče drveće iz šumarka nadomak stana - napominje Ćurić.

Akcija je počela tako što su komšije nameravale da mu postave nova vrata umesto ćebeta koje je stavio da bi se zaštitio od hladnoće, a onda su otkrili da mu je stan prepun smeća. Čak tri prikolice otpada izneli su iz njegovih prostorija.

- Uz pomoć firmi iz sela i JKP "Komunalac" iz Kule, koji su donirali materijal, sredili smo mu i okrečili stan. Sekretar MZ Ruski Krstur Mihajlo Pašo, koji prikuplja očuvan polovni nameštaj za siromašne ljude, obezbedio mu je spavaću sobu, a nabavili smo mu i peć na čvrsto gorivo. Ogrevom će ga snabdeti Centar za socijalni rad (CSR) iz Kule - naveo je sekretar MZ Sivac Milenko Rajić.

Policija i Opštinska uprava pomoći će da D. G. dobije ličnu kartu i socijalnu pomoć, a CSR mu je do leta uplatio hleb i mleko u sivačkom marketu. Ručak će mu svakodnevno donositi iz restorana ZZ "Sivac".

Teški životni uslovi su narušili zdravlje D. G., zbog čega će biti podvrgnut lekarskim pregledima kako bi mu bila prepisana odgovarujuća terapija, jer oni što ga poznaju kažu da, bez obzira na materijalnu podršku koja mu je pružena, neće moći normalno da funkcioniše ako ne bude koristio lekove.

AKO BUDE ČISTO, IMAĆE DRUŠTVO

Ćurić kaže da se D. G. odlično razume u elektroniku i kompjutere i zna Bibliju napamet.

- Nije agresivan i deca ga obožavaju. Mučila ga je samoća, ali ako mu u stanu bude čisto, imaće društvo - ističe Ćurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a