STREPE OD PLASTIKE: Buduća investicija u novi pogon za preradu digla Apatince na noge zbog procesa pirolize

J. LEMAJIĆ

02. 02. 2022. u 08:25

UBRZO posle najave da kompanija "Bioneks" počinje izgradnju postrojenja za preradu plastike u Slobodnoj zoni opštine Apatin, udruženja građana su organizovala peticiju protiv ove investicije.

СТРЕПЕ ОД ПЛАСТИКЕ: Будућа инвестиција у нови погон за прераду дигла Апатинце на ноге због процеса пиролизе

Slobodna zona opštine Apatin, Foto Privatna arhiva

U UG "Bez straha", tvrde da će se iz Evropske unije uvoziti sirovine, guma i plastika, a u Apatinu raditi prerada.

- Ovde će se zagađivati voda i vazduh, ovde će se širiti štetni uticaji, ovde će se skladištiti otpad od proizvodnje, a gotov proizvod će se ponovo izvoziti za EU - naglasili su u Bez straha.

Dubravka Korać, Foto J. L.

Predsednica opštine Dubravka Korać, kaže da je vest o spalionici smeća neproverena i puštena zlonamerno. Ipak, stavila je primedbu na Studiju uticaja na životnu sredinu u vezi sa investicijom "Bioneksa", koja je na javnom uvidu. Razlog njene primedbe je sporni proces pirolize, odnosno proces kojim se plastika topi na visokim temperaturama i pretvara u druge supstance i tom prilikom potencijalno može da dođe do oslobađanja štetnih materija.

- Primedbu sam stavila nakon detaljnog uvida u dokumentaciju i konsultacija sa stručnjacima, verujući da će biti usvojena. Razgovarala sam takođe i sa investitorom, od kog sam i ranije dobila uverenja da piroliza nije planirana u ovom pogonu, a sada smo definitivno isključili svaku mogućnost za to - objasnila je Koraćeva. - "Bioneks" nastavlja izgradnju fabrike u skladu sa propisima iz oblasti zaštite životne sredine, a posebno je raduje činjenica da će u Apatinu, po završetku ovog projekta, biti otvorena nova radna mesta.

Ona tvrdi da lokalna samouprava neće dozvoliti nikakvo ugrožavanje prirodnih bogatstava opštine Apatin, ali da isto tako neće dozvoliti lokalnim grupama da dižu paniku izmišljajući neki novi "Rio Tinto".

Bez opasnosti

- Piroliza nije bila u prvom planu naše investicije. Prioritet našeg investicionog projekta je proizvodnja regranulata polietilena i polipropilena od neopasne plastične mase.

- Imajući na umu sve što se prethodnih dana dešavalo, mi ćemo u zakonskom roku izmeniti studiju, što je u interesu svih strana. Naš projekat je vredan tri miliona evra u prvoj fazi, stvoriće 30 novih radnih mesta, a mogao bi više od 100 - naglašavaju u kompaniji "Bioneks".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri