TEMELJI ZA TRAJNA PRIJATELJSTVA: Novosadski osnovci i ovog januara otvorili svoja srca i domove za vršnjake iz Raniluga, sa Kosmeta

Lj. PRERADOVIĆ

28. 01. 2022. u 08:25

UPRKOS ledenim januarskim danima, srca osnovaca iz Raniluga, sela u opštini Kosovska Kamenica na Kosovu i Metohiji, ovih januarskih dana su ispunjena toplinom. Sa lica im ne silazi osmeh, baš kao ni njihovim vršnjacima iz novosadskih osmoletki koji su ih s radošću primili u svoje domove, gde će biti gosti sedam dana.

ТЕМЕЉИ ЗА ТРАЈНА ПРИЈАТЕЉСТВА: Новосадски основци и овог јануара отворили своја срца и домове за вршњаке из Ранилуга, са Космета

Foto Lj. Preradović

Iako su zajedno od 22. januara po podne, već su se dobro upoznali i vidi se da će ovo druženje prerasti u - dugotrajno prijateljstvo.

A, iz OŠ "Veljko Dugošević", iz Raniluga, u Novi Sad je došlo njih 32, uzrasta od 12 do 14 godina, a domaćini su im učenici osmoletki "Žarko Zrenjanin" i "Svetozar Marković Toza". I jedni, i drugi su ushićeni zbog novih poznanstava i zajedno provedenih trenutaka...

- Meni je u gostima devojčica Nađa i, od kada je došla, svuda idemo zajedno. Lepo nam je i sigurno ćemo, posle ovog lepog iskustva, ostati u kontaktu - kaže Ivana Cvikić iz OŠ "Svetozar Marković Toza".

Magdalena Slavković iz Raniluga je oduševljena novim drugarima iz Novog Sada i iz ovog grada će, kaže, kući poneti divne utiske.

- Prelepo je. Ovo je drugačije mesto, sve je veće i imamo gde da prošetamo, a mi tamo živimo u malom selu... Devojčici Lei, kod koje sam gost, pričala sam kakva je naša škola, kako je kod nas - kaže Magdalena.

Inače, za domaćine i njihove goste je u novosadskoj Gradskoj kući priređen prijem, a član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić je, poželevši im dobrodošlicu, istakao da lokalna samouprava podržava projekat "Svim srcem za osmeh deteta", jer je usmeren na stvaranje novih prijateljstava i pruža priliku da deca sa Kosova i Metohije upoznaju Novi Sad, a da učenici iz ovdašnjih škola saznaju nešto više o tome kako se živi u južnoj srpskoj pokrajini.

Direktorka OŠ "Veljko Dugošević" iz Raniluga Danijela Denić je zahvalila na gostoprimstvu i poželela da im mladi Novosađani uzvrate posetu.

OD DRUŽENjA, DO - VENČANjA

GORAN Bajšanski, predsednik udruženja građana "Novi Sad" koje osmu godinu zaredom organizuje druženje dece sa severa i juga Srbije, kaže da su proteklih godina stvorena velika prijateljstva, pa deca koja su ranije bila domaćini, kad god su u prilici, rado odlaze na Kosovo i Metohiju. Neguju ovako uspostavljene veze, pa čak jedni drugima odlaze i na slave...

- Od prve godine ovih druženja, tadašnji sedmaci, a danas studenti, ovog leta će se venčati - otkrio je Bajšanski. - To je kruna naše organizacije, jer smo uspeli da spojimo naš narod i da deca iz Novog Sada upoznaju svetinje na Kosmetu.

PROGRAM

PROJEKAT "Svim srcem za osmeh deteta" obuhvata nastavne i vannastavne aktivnosti u školama domaćina, posete kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške gore, te događaje iz kulture, sporta, zabave...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024