OTROVI TEKU ISPRED KUĆA: Na protestima u Vrbasu zatraženo da hitno prestane ispuštanje otpadnih voda u Bački kanal

Z. Rajić

12. 01. 2022. u 07:26

HITNO zaustaviti trovanje Velikog bačkog kanala (VBK) i obavestiti javnost kad će početi čišćenje ovog najzagađenijeg vodotoka u Evropi!

ОТРОВИ ТЕКУ ИСПРЕД КУЋА: На протестима у Врбасу затражено да хитно престане испуштање отпадних вода у Бачки канал

Rizičan život pored kanala, Foto Z. R.

To su zahtevi izneti na protestima koji su krajem prošle i početkom ove godine u Vrbasu, na platou ispred zgrade SO, organizovala udruženja građana "Lokalna alternativa" (LA) i "Pokret za sve nas", uz podršku UG "Samo lokalno" iz Bečeja i grupa građana "Kritična masa" iz Kule i "Oslobodimo Vrbas".

- Oko VBK živi više od 100.000 stanovnika. Šezdeset godina se zagađuje, a tri decenije govori se o njegovom čišćenju. Zagađenje, osim Vrbasa, koji je najugroženiji, trpe i žitelji Crvenke, Kule, Srbobrana i Bečeja, a opasne materije od industrijske proizvodnje kanalom otiču u Tisu, a iz nje u Dunav - rekao je Jovan Radović iz LA.

Jovan Radović, Foto Z. R.

Evropska unija je u Vrbasu izgradila Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV) s ciljem da zaštiti VBK. Prvog dana 2022. godine za korisnike iz vrbaske i susedne kulske opštine uvedena je naplata naknade od 20 dinara po kubnom metru za prečišćavanje otpadnih voda u tom postrojenju.

- CPPOV prikuplja kanalizaciju iz domaćinstava u Vrbasu, Kuli i Crvenki, a industrija nastavlja nesmetano i bez ikakvog tretmana da ispušta otpadne vode u VBK. Neprihvatljivo je da građani plaćaju prečišćavanje dok kanalom ispred njihovih kuća teku otrovne industrijske vode - naglasio je Radović.

Hitno zaustaviti trovanje, Foto N. T.

Nenad Tešić, iz UG "Pokret za sve nas", istakao je da nijedna firma nema interne prečistače kao uslov da otpadne vode upućuje na CPPOV.

- One to i ne žele da urade, jer bi im plaćanje prečišćavanja oduzelo znatan deo profita - kazao je Tešić, koji je kao najvećeg zagađivača VBK označio Fabriku ulja i biljnih masti "Vital".

U "Vitalu" su rekli da rade na izgradnji primarnog prečistača za skidanje masnoća do nivoa fekalnih voda koje bi se upuštale u kanalizaciju. Nacionalna ekološka inspekcija je predočila da otpadne vode iz "Vitala" predstavljaju značajan deo neophodne zapremine za optimalno funkcionisanje CPPOV.

ZELENA PARLAMENTARNA GRUPA

NA poslednjoj sednici SO Vrbas odbornici GG "Oslobodimo Vrbas" predložili su da se u dnevni red uvrsti rasprava o zagađenju VBK, što skupštinska većina nije prihvatila.

Predsednica SO Sanja Žigić najavila je inicijativu za formiranje Zelene parlamentarne grupe u SO, koju bi, kako je rekla, činili odbornici posvećeni ekološkim temama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić