PESMA I SPOT ČUVAJU VERU: Pirotski sveštenik Žarko Dimić, savremeni zaštitnik duhovnosti

Vitomir Ćirić

07. 01. 2022. u 15:53

POD okriljem projekta "Perivoj", pirotski jerej i starešina Tijabarske crkve Žarko Dimić, na nov i kreativan način čuva duhovnost ovog kraja i predstavlja njegove prirodne lepote, kao i verske objekte.

ПЕСМА И СПОТ ЧУВАЈУ ВЕРУ: Пиротски свештеник Жарко Димић, савремени заштитник духовности

Žarko Dimić (levo) sa pevačima, Foto V. Ćirić

U proteklih nekoliko godina, okupio je darovite pirotske mlade muzičare, videografe, pesnike, glumce, fotografe i ljude sličnih sklonosti i zanimanja koji pevaju, sviraju i svoja ostvarenja duhovnog karaktera pretaču u video-spotove i kompozicije. Dimić je komponovao sve pesme i muziku, a pre dolaska u Pirot muzikom se bavio u Beogradu, u hramu Aleksandra Nevskog, gde je sa svojim saradnicima i horom svirao i pevao duhovnu muziku u savremenim aranžmanima.

- Sa iskustvima iz Beograda koja sam delio sa mojim prijateljem Aleksandrom Saračevićem, ovde u Pirotu sam angažovao mlade ljude koji su dobili šansu da iskažu svoje talente u ovoj oblasti. Nije reč o klasičnoj crkvenoj, već o duhovnoj muzici koja se izvodi u svetovnom okruženju - priča otac Žarko. - Do sada smo snimili više numera, a jedna od prvih je "Premudri Bože". Talente u Pirotu sam pronalazio preko prijatelja i fotografa Martina Nešića. Ove godine smo snimili tri pesme: "Slavljenička pesma", "Božiji dan" i "Beli krin".

Silvija Nešić, Foto V. Ćirić

U ceo projekat komponovanja, pevanja, muziciranja, izradu spotova i u radu sa horom uključeni su i muzikolozi i solisti Silvija Nešić, Doroteja Tošić, Ana Grgurović, solisti i svirači Nikola Kitanović, koji je član orkestra Emira Kusturice, Filip Vučić, frulaš Dušan Antić, gitarista Slavoljub Jašarević, saksofonistkinja Maja Hajduković, novinar i foto-reporter Aleksandar Ćirić i videograf Stefan Ćirić...

- Naša ostvarenja su odlično prihvaćena među našim ljudima na svim kontinetima, kao i u Japanu. Sve naše pesme i spotovi imaju jednu božansku poruku da se radujemo životu i Bogu našemu - poručuje starešina Tijabarske crkve Žarko Dimić.

- Snimamo ih u okolini manastira i crkava oko Pirota i na Staroj, Suvoj i Vlaškoj planini. Obuvatili smo predeo Babinog zuba,  mnoge manastire iz srednjeg veka. 

VRT PREPUN LEPOTE

"PERIVOJ" na grčkom znači vrt, a muzika i spotovi, pored prvog doživljaja kada se čuju, odslušaju i vide, promovišu prirodne lepote ovog dela Srbije. Snimaju se isključivo u eksterijeru, odnosno na lokacijama koje su prirodne lepote ovog dela države i oko verskih objekata. Reč je o predelima koji na svoj način odišu duhovnošću i lepotom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna