NAJPRE NA SAJT PA NA - ORANJE: Vladimir Dikić udvostručio broj meteo-stanica u Paraćinu

Z. RAŠIĆ

05. 01. 2022. u 07:39

PARAĆINSKI meteorolog-amater, saobraćajni inženjer Vladimir Dikić (36) je sa svojim udruženjem "Paraćin meteo" - uz finansijsku pomoć lokalne samouprave - kupio još četiri automatske meteorološke stanice (AMS). Dve je tokom decembra već postavio u Striži i u naselju Sisevac, a ostale će do kraja meseca biti instalirane u Svojnovu i Šavcu.

НАЈПРЕ НА САЈТ ПА НА - ОРАЊЕ: Владимир Дикић удвостручио број метео-станица у Параћину

Foto PN meteo / privatna arhiva

Dikić je, podsetimo, ranije već montirao po jednu stanicu u samom gradu, na Karađorđevom brdu, te selima Donja Mutnica i Stubica, pa će ih u različitim delovima Paraćina biti ukupno osam.

- Standardne stanice beleže temperaturu i vlažnost vazduha, atmosferski pritisak, količinu padavina, brzinu i pravac vetra, a savremenije, koje smo sada nabavili, imaju još dva senzora koji mere indeks UV zračenja i solarnu radijaciju. Uskoro se očekuje završetak nove internet stranice koja će, pored aktuelnih podataka sa stanica, imati i svakodnevnu vremensku prognozu za ovaj deo Srbije - objašnjava Dikić.

Iako je ova pomoravska opština prostorno mala, meteorološki parametri se prilično razlikuju, u zavisnosti od dela njene teritorije. A, vremenski podaci su posebno važni za poljoprivrednike, pa se Vladimir potrudio da "premreži" Paraćin meteorološkim stanicama i domaćinima omogući da sami, na sajtu, vide sve što ih zanima. Pun pogodak će, međutim, biti tek kada u sistemu bude 12 do 15 stanica.

PROGRAM OD JAVNOG INTERESA

DIKIĆ je svoju prvu meteorološku stanicu - jednu od tek desetak privatnih u Srbiji - kupio u Nemačkoj i u junu 2010. je postavio u svom dvorištu, ali je posle par godina stradala od udara groma. Onda je sam kupio još jednu, a mrežu širi uz sufinansiranje lokalne samouprave koja je prepoznala značaj ovog projekta. Najnovije četiri stanice su nabavljene po konkursu koji je lane Opština u Paraćinu bila raspisala za programe od javnog interesa, pa im je odobreno 120.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja