DANI POGROMA U ŠAJKAŠKOJ: Služen pomen stradalima u Raciji pre 80 godina u južnoj Bačkoj

J.S.

04. 01. 2022. u 18:08

U HRAMU Silaska Svetoga Duha na apostole u Mošorinu danas je održan centralni pomen u znak sećanja na nevino stradale u zloglasnom januarskom Pogromu („Racijiˮ) u južnoj Bačkoj (Šajkaškoj oblasti) tokom mađarske okupacije u Drugom svetskom ratu.

ДАНИ ПОГРОМА У ШАЈКАШКОЈ: Служен помен страдалима у Рацији пре 80 година у јужној Бачкој

Foto: Eparhija bačka

Njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački g. Damaskin služio je parastos nevinim žrtvama Racije u Bačkoj, uz sasluženje sveštenstva i đakonstva Eparhije bačke.

Besedeći po završetku parastosa, Preosvećeni vladika Damaskin je rekao:“Sabrali smo se danas ovde u Mošorinu, kao što se i svake godine sabiramo u jednom od mestâ gde se desio ovaj teški zločin, ovaj pogrom nad civilnim stanovništvom u Bačkoj, jer upravo u ovo vreme, pre osamdeset godina, počeo je ovaj strašan zločin u Čurugu, a nastavio se po okolnim mestima u južnoj Bačkoj. I nama, koji živimo u današnjem vremenu, teško je shvatiti tako nešto što se dogodilo vašim prijateljima i rođacima, vašim dedovima i pradedovima“. – kazao je episkop Damaskin.

Episkop je podsetio na reči Njegoša:“Zavist, zloba, adsko naslijedije, to čovjeka niže skota stavlja“ a zatim dodao u tom stihu iz „Luče Mikrokozme“, možemo da vidimo šta može zavist i zloba, odnosno neljudskost da učini od čoveka.

-Ali, mi smo se ovde sabrali ne da govorimo o nekom revanšizmu ili osveti, ili da takve pomisli imamo u sebi, nego da molitveno obeležimo spomen na sve one koji su nevino postradali ovih dana pre osamdeset godina, kada su temperature, za razliku od danas, bile mnogo niže i kada su ljudi hapšeni, mučeni, ponižavani i, na kraju, ubijani i bacani u Dunav ili Tisu. Možemo samo da zamislimo kroz šta je prošao taj nevini narod, koji nije znao zbog čega strada, jer nije imao neke krivice na sebi, ali su stradali da bi uplašili zločinci druge i da bi u tom strahu živeo narod za vreme okupacije.- poručio je episkop Damaskin.

Foto: Eparhija bačka

 

Podsetio je zatim da je u ovom mošorinskom hramu služio i propovedao i čuveni prota Svetozar Vlaškalić, koji je upravo na Badnji dan uhapšen, postradao, mučen i odveden do obližnjeg Šajkaša, ali na kakav način vučen i mučen i tamo postradao. Postradali su i mnogi drugi iz ovoga sela, ali i iz čitave južne Bačke.

-Neka bi Gospod njima dao večni pokoj i Carstvo nebesko, a vama, koji ste se ovde danas sabrali u ove pretpraznične dane pred veliki praznik Roždestva Hristovog, neka bi Gospod dao mir u duši, spokoj u vašim srcima i snage da praštate i da oprostite. Neka je pokoj svim nevino postradalim žrtvama pogroma u južnoj Bačkoj. Bog dušu da im prosti! – zaključio je episkop u svojoj besedi.

Posle parastosa, episkop Damaskin je uručio darove nagrađenim učesnicima književnog konkursa i likovnih kolonija održanih tokom prethodne godine.  Za najbolji likovni rad u okviru likovne kolonije pod nazivom „Živi smo – Pogrom 1942. godineˮ nagrađen je rad Nataše Domazetov iz Novog Sada. Za najbolji likovni rad tokom đačke likovne kolonije „Braća Belocićˮ nagrađena je Dejana Maletin iz Mošorina. Za najbolju pesmu na književnom konursu „Živi smo – Pogrom 1942. godineˮ nagrađena je Dajana Petrović iz Valjeva, za pesmu Pismo Miklošu Hortiju. Za najbolju priču na pomenutom književnom konkursu nagrađen je Veljko Etinski iz Novog Sada, za priču Svedoci su preživeli. Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina Irineja, Preosvećeni vladika Damaskin je podelio blagodarnice Crkvene opštine mošornske učesnicima đačke likovne kolonije „Braća Belocićˮ.

Parastosu nevinim žrtvama Pogroma u Bačkoj prisustvovali su gospoda: Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine Vojvodine, Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragan Božić, predsednik Opštine Titel, kao i profesor Ivan Stratimirović, praunuk vožda Đorđa Stratimirovića.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna