USVOJEN REKORDNI BUDŽET NOVOG SADA: U kasi 35,86 milijardi dinara

Z. GRUMIĆ

22. 12. 2021. u 17:03

SKUPŠTINA Novog Sada usvojila je danas, ubedljivom većinom glasova, odluku o gradskom budžetu za iduću godinu planiranom na 35,86 milijardi dinara što je najveći iznos u istoriji grada.

УСВОЈЕН РЕКОРДНИ БУЏЕТ НОВОГ САДА:  У каси  35,86 милијарди динара

Skupština grada

- Budžet je socijalno odgovoran i razvojni. Hvala sugrađanima što imamo takav rast prihoda u ovom, veoma izazovnom periodu pandemije – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević. On je naglasio da je u proteklih deset godina novosadski budžet uvećan čak 122 odsto, odnosno da je 2012. godine iznosio 16,94 milijarde dinara.

Za kapitalne investicije u predstojećoj godini predviđeno je 13,7 milijardi dinara ili 38,5 odsto celokupnog budžeta a biće finansirano ukupno 400 takvih projekata. Među najznačajnijima su izgradnja dunavskog pešačko-biciklističkog mosta između Keja i Petrovaradinske tvrđave vrednog 4,5 milijardi dinara, zatim biciklistička staza Novi Sad-Futog duga deset kilometara, uređenje Almaškog kraja, izgradnja i obnova školskih i objekata Predškolske ustanove, nastavak izgradnje kanalizacione mreše u prigradskim naseljima i mnogi drugi.

Takođe je planirano da najveći izvor prihoda u budžetu grada čini porez na zarade, koji bi trebalo da u kasu donese oko 11,7 milijardi dinara.

- To je rezultat dolaska velikih stranih kompanija, proširenja kapaciteta domaćih privrednika i povećanja broja malih preduzeća – istakao je Vučević i dodao da je zabeležen i rast plata i broja zaposlenih u Novom Sadu.

Odbornici opozicije, SRS i DSS, glasali su protiv predloženog budžeta uz ključne zamerke da su nerealno planirani visoki prihodi u ovim uslovima ekonomske krize, prouzrokovane pandemijom korona virusa. Gradska vlast je kritikovana i zbog velikog budžetskog suficita, koji prema trenutnim procenama premašuje dve milijarde dinara a taj novac, kako je rečeno u raspravi, nije iskorišćen za ostvarivanje nekih planiranih projekata. Šef odborničke grupe radikala Đurađ Jakšić smatra i da su neopravdano visoki iznosi, ukupno 3,4 milijarde dinara, planirani za budžetske subvencije gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima čime se, kako je obrazložio, „pokriva nesposobnost“ rukovodilaca pojedinih takvih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri