ZA BORBU PROTIV GRADA 5,5 MILIONA: Bez pomoći lokalne samoprave strelcima bi bilo mnogo teže

Игор Митић
Igor Mitić

20. 12. 2021. u 15:10

IZ leskovačkog budžeta za nabavku protivgradnih raketa i dodatne opreme ove godine je izdvojeno 5,5 miliona dinara, dok se za narednu godinu planira iznos 12,2 miliona. Ta sredstva su namenjena i modernizaciji protivgradnih stanica.

ЗА БОРБУ ПРОТИВ ГРАДА 5,5 МИЛИОНА: Без помоћи локалне самоправе стрелцима би било много теже

Žikica kod svoje lansirne stanice / Foto I. Mitić

Leskovac planira nabavku 120 raketa. U Udruženju strelaca „Kukavica“ ističu da bi im bez te pomoći posao bio još teži, jer su izdvajanja države za ove namene, u odnosu na period od pre nekoliko decenija, neuporedivo manja. Zbog toga sada u sezonu ulaze sa po desetak raketa po protivgradnoj stanici, a ranije ih je bilo čak tri puta više.

- Teško je održati i mrežu angažovanih strelaca jer su ljudi nemotivisani za ovaj posao. On traži celog čoveka u periodu, od polovine aprila do sredine oktobra. kada je sezona borbe protiv grada. Da nije pomoći lokalne samouprave ne znam šta bi smo radili. Za celu godinu od Republičkog hidrometeorološkog zavoda dobili smo 280 raketa, a primanja strelaca su tek četiri hiljada dinara mesečno – objašnjava Žikica Marinković, jedan od najiskusnijih strelaca u Leskovcu.

On tvrdi da ovaj grad ima strelce koji svake sezone dobijaju najbolje ocene. Na svojim su stanicama uvek kada je to potrebno, pa dodatna stimulacija lokalne samouprave za njihov rad, od po 54.000 dinara po sezoni, mnogo znači.

foto: I. Mitić

NAJVIŠE STANICA U SRBIJI

Leskovac ima 31 protivgradnu stanicu sa 62 strelca, najviše u državi, i oni brane oko 50.000 hektara plodnog poljoprivrednog zemljišta. Minulog leta imali su velike probleme sa gradonosnim oblacima koji su stigli iz okolnih lokalnih samouprava u kojima protivgradni sistem nije na najvišem mogućem novou. Marinković kao primer za to navodi da u pojednim opštinama od osam rade tek po tri protivgradne stanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!