MRAZ OBUZDAO VATRU: Na Staroj planini nema više žarišta

V.Ć.

22. 11. 2021. u 09:22

POŽAR koji je tokom jučerašnjeg popodneva buknuo na granici Srbije i Bugarske, na predelima Stare planine od vrha Midžor ka Martinovoj čuki, ugašen je tokom minule noći.

МРАЗ ОБУЗДАО ВАТРУ: На Старој планини нема више жаришта

Foto: Radio klub Pirot

Stihiju je ugasila niska temperatura, ali i jaka slana koja je ovde uobičajena krajem novembra. Vatrenu stihiji snimile su kamere pirotskog radio-amaterskog kluba, koje su sa visova oko Pirota usmerene na ovaj deo Stare planine. Bojan Božić, iz pomenutog radio-amaterskog kluba potvrdio nam je da se žarišta na našoj strani planine više ne vide. Nema dima ni sa istočne, bugarske strane planine.

Na ovom delu planine pre dve godine je u novembru sa dela planine koji pripada Bugarskoj takođe buknuo požar, koji je trajao više od mesec dana i proširio se čak do sela Dojkinci i Topli Do.

Foto: Radio klub Pirot

 

Reč je o veoma nepristupačnom terenu na kome nema puteva ni saobraćajnica, pa je tada, uz mnogobrojne meštane i ekologe, stihiju obuzdao ruski specijalizovani avion „Iljušin“, baš kao i 2007. godine, kada je na Staroj planini jula meseca takođe buknuo veliki požar.

Staroplaninski vrhovi koji se uzdižu od 1.000 do 2.198 metara obrasli su travom i niskim rastinjem. Zasada se ne zna šta je uzrokovalo jučerašnji požar, međutim, nije isključena mogućnost da je po sredi ljudski faktor, odnosno sve veći broj izletnika s naše i bugarske strane planine, koji su iskoristili lep jesenji dan da izađu u prirodu.

BONUS VIDEO - OVDE JE SVE VELIKO: Površinski kop Veliki Krivelj ima rude za narednih 50 godina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)