OVUDA JE SAOBRAĆAO "ORIJENT EKSPRES": Znate li zašto je Tito, putujući za Rusiju, zastao baš u Kikindi

R. Š.

16. 11. 2021. u 14:18

Na dan kada je 1857. godine, 15. novembra, tačno u 15 sati, u Kikindu stigao prvi voz na liniji Segedin - Kikinda -Temišvar, u ovom gradu promovisana je knjiga "Istorija železnice u Kikindi od 1857 -2021.".

ОВУДА ЈЕ САОБРАЋАО ОРИЈЕНТ ЕКСПРЕС: Знате ли зашто је Тито, путујући за Русију, застао баш у Кикинди

Foto: Kulturni centar Kikinda i R.Š.

Toga dana ovaj grad na severu Banata dobio je direktnu vezu sa evropskim gradovima poput Brisela, Pariza i Londona, a razvoj železničkog saobraćaja bio je veoma važan i za ekonomski napredak grada.

Autor knjige je Ivan Simić, predsednik Društva prijatelja železnice Kikinda, veliki zaljubljenik u ovaj vid saobraćaja. Čitav radni vek proveo je uz prugu radeći na železničkoj stanici u Kikindi.

-  Želenica je predmet mog interesovanja još od studentskih dana. Pošto ne postoji dobra dokumentacija o železnici odlučio sam da napišem knjigu koja je zasnovana na činjenicama, a ne na pričama. Trudio sma se da ovo bude verodostojna dokumentacija, a ne zbirka priča koje sam čuo od nekoga.

Prijatelj iz Rumunije mi je rekao da sam napravio udžbenik i to mi zaista mnogo znači - naveo je Simić, zadovoljan reakcijama.

- Ovuda su prolazili poznati vozovi, zna se da je saobraćao “Orijent ekspres”, ali je manje poznato da je Tito, putujući vozom za Rusiji zastao u Kikindi da pozdravi okupljene građane- preneo je Simić.

Promociju njegove knjige pratila je i mini izložba slika dr Zorana Srbljina i figura od papira rad Jovana Isakova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)