MAJOR KOJI JE BIO SMRTNO ZALJUBLJEN U SRBIJU: Bista Vojislavu Tankosiću

Gradske info

08. 11. 2021. u 14:58

Bista komitskom vojvodi i jednom od osnivača Crne ruke, majoru Vojislavu Tankosiću, otkrivena je u naselju Tankosićevo, u Kisaču.

МАЈОР КОЈИ ЈЕ БИО СМРТНО ЗАЉУБЉЕН У СРБИЈУ: Биста Војиславу Танкосићу

Foto: Gradske info

Nakon više od 100 godina udruženje Ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i žitelji Tankosićeva pokraj Kisača, podigli su spomenik majoru Vojislavu Tankosiću, komitskom vojvodi i jednom od najvećih heroja balkanskih i Prvog svetskog rata.

Otkrivanju spomen-ploče, prisustvovao je znatan broj Novosađana, posebno viđenijih lekara, profesora, advokata i drugih ljudi iz javnog života.

Čitav zaseok Tankosićevo nastao je posle Prvog svetskog rata kada su srpski dobrovoljci iz Velikog rata sa područja nekadašnje Austrougarske, ali i raznih krajeva sveta, kolonizovani od strane kralja Aleksandra Karađorđevića u Bačku, Banat, Srem i Baranju.

“I Tankosićevo, i Stepanovićevo, i Sirig, i Karađorđevo…”

Sve ovo su mesta u Vojvodini koja su dobila imena po čuvenim srpskim vojskovođama (Tankosićevo po majoru Vojislavu Tankosiću, Stepanovićevo po jednom od najvećih junaka srpske istorije Stepi Stepanoviću)…

Ova sela nas podsećaju i opominju da je celokupna Vojvodina kolevka sablji prepunih tragova generacija srpskih junaka iz celokupnog srpskog sveta.

Zašto baš Tankosić?

Major Vojislav Voja Tankosić, sa svojih trideset pet godina života bio bi i danas inspiracija piscima, scenaristima i režiserima. Njegov život bio bi tema novinskih naslova, istraživanja istoričara. Kako drugačije opisati tih trideset pet godina prožetim borbom za slobodu Srbije, već rečju – heroj, heroj koji ne sme nikada biti zaboravljen. U burnim vremenima na prelazu iz devetnaestog na dvadeseti vek, učestvovao je u značajnim istorijskim dešavanjima u Srbiji.

Vojislav Voja Tankosić, poznat kao Vojvoda Tankosić, bio je major srpske vojske, četnički vojvoda, jedan od osnivača Crne Ruke i učesnik najvažnijih istorijskih događaja u Srbiji, od Majskog prevrata 1903. do Sarajevskog atentata. Nosilac je Zlatnog vojničkog ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima.

Odlikovan je brojnim odlikovanjima za hrabrost. On simboliše ideju da je srpska otadžbina u svima nama, i da ne prestaje da postoji ni kada je sa karte zbrisana.

Podizanje spomenika proslavljenom ratniku, pokazuju da Srpstvo u Vojvodini nije memorijalno sezonsko ispunjavanje važnih datuma, godišnjica i jubileja od Srpske revolucije 1848. godine do prisajedinjenja 1918. godine.

Legenda o Tankosiću

Jedna priča iz naroda kaže da ga je majka jednom prilikom pitala kada misli da se oženi? Odgovorio joj je: “Ti znaš majko da sam ja već smrtno zaljubljen. Ta moja ljubav zove se Srbija.”

Ova legenda jasno govori zašto baš Tankosić…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju