PROTIV GRADA SAMO NA KLIK: Radarski centar "Bajša" nadomak Bačke Topole dobiće najsavremeniji sistem zaštite

J. LEMAJIĆ

08. 11. 2021. u 07:26

U RADARSKOM centru "Bajša", nadomak Bačke Topole, u toku su radovi na automatizaciji i modernizaciji protivgradne zaštite ovog radarskog sistema, koji pokriva Bačku i deo Banata.

ПРОТИВ ГРАДА САМО НА КЛИК: Радарски центар Бајша надомак Бачке Тополе добиће најсавременији систем заштите

Foto Radarski centar u Bajši

Po rečima Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade, ovaj posao biće od ogromnog značaja za poljoprivrednike i gazdinstva, jer će zaštita od elementarnih nepogoda biti efikasnija i do 40 odsto će smanjiti rizik od štete koja nastaje od gradonosnih oblaka. Uvođenjem daljinskog sistema automatizovane odbrane, rakete će, umesto brojnih ljudi, lansirati operater iz radarskog centra.

- Vojvodina se pre dve godine uključila u realizaciju projekta modernizacije i automatizacije sistema protivgradne zaštite tako da će prva od svih delova Srbije imati punu pokrivenost sa 389 automatizovanih raketnih stanica na svojoj teritoriji do 2023. godine. Očekujemo pun stepen operativnosti 271 stanice na područjima Bačke i Banata - najavio je Mirović. - Obavili smo veliki posao i u Sremu, na delu teritorije koji pokriva Radarski centar "Fruška gora". Prvi put u istoriji Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ovog centra ispaljeno je 400 raketa u jednom danu tokom juna ove godine, i pokazalo se da su postignuti značajni rezultati i umanjena šteta od grada.

I POKRAJINA I OPŠTINA

ZA radove u centrima Bajša i Samoš u Kovačici, Pokrajinska vlada je izdvojila dve milijarde dinara. Rad Radarskog centra u Bajši podržava i Opština Bačka Topola koja je iz svog budžeta za te namene opredelila 2,1 milion dinara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)