"OLIMPIJAC SA BEGEJA": U Zrenjaninu prikazan film o Miloradu Stanulovu

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

07. 11. 2021. u 14:04

DRŽEĆI veslo čudesno, skrenuo je Begej malko udesno, da uvek vidi kako lađe prolaze i neke nove klince, šampione prononose.

ОЛИМПИЈАЦ СА БЕГЕЈА: У Зрењанину приказан филм о Милораду Станулову

Foto: Grad Zrenjanin

Parafrazirajući Balaševićeve stihove, započela je filmska saga o Olimpijcu sa Begeja, Zrenjanincu Miloradu Stanulovu, čoveku koji je u svoj grad doneo dve olimpijske medalje i zauvek ostao u njemu.

Dokumentarni film, koji kao autor potpisuje Stojanka Lekić, svojevrsno je životno svedočanstvo istaknutog sportiste, veslača veka u Srbiji, čija je karijera bukvar generacijama koje dolaze.

U prepunoj sali Kulturnog centra u Zrenjaninu, premijeri filma baš na dan kada je 1978. godine, na Novom Zelandu osvojio bronzanu svetsku medalju, prisustvovali su uz članove porodice i autore emotivne filmske priče, gosti iz Olimpijskog komiteta Srbije, različitih sportskih državnih i pokrajinskih foruma, nekadašnji i sadašnji veslači Veslačkog kluba Begej 1883, a uz gradonačalnika Zrenjanina Simu Salapuru, specijalnim plklonom, Miloradu Stanulovu, zahvalio se i Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije.

- Naš Mile je istinski fenomen, ostvario je sportski rezultat koji niko u zemlji nije ponovio četrdeset godina i u tom smislu je bilo zanimljivo realizovati projekat i predstaviti Stanulova kao marljivog i akromnog sugraađanina, koji je kao i Zvonko Vujin, jedini oytao u svom gradu i klubu - naglasila je Stojanka Lelić, autor filma, uz Đulu Feldešija, Dušana Udickog i Aleksandra Avramovskog.


SKIF ZLATA

Simbolično, na bini ispod filmskog platna, bio je skif "Zlata" u kojem je Stanulov posle samo nekoliko treninga osvojio medalju na Novom Zelandu. Zlata će ubusuće svoje mesto imati u postavci sportskog odeljenja Muzeja u Zrenjaninu.


FILM U ŠKOLAMA

Dokumentarac o srebrnom Olimpijcu u dbl skulu sa Zoranom Pančićem,  iz Moskve 1980. i Los Anđelesa 1984. godine, imaće svoje specijalne projekcije filma u školama i sportskim klubovima, kao svojevrsni edukativni primer kako se postaje šampion.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?