RAZDVAJAJU PUT I PRUGU: Izgradnja obilaznice oko Svilajnca i tri nova mosta će rasteretiti čitavu Resavu

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 11. 2021. u 06:45

SVOJEVRSNA rak-rana Svilajnca, drumsko-železnički most na kojem prolazak vozova i teških kamiona otežava putnički saobraćaj, uskoro će postati samo ružna prošlost.

РАЗДВАЈАЈУ ПУТ И ПРУГУ: Изградња обилазнице око Свилајнца и три нова моста ће растеретити читаву Ресаву

Predrag Milanović pokazuje idejno rešenje, Foto Z. Gligorijević

Jer, naredne godine će započeti izgradnja 12,5 kilometara obilaznice oko grada, mosta preko Velike Morave i još dva prelaza preko Resave. Pruga će i dalje ostati u funkciji, jer će je koristiti vozovi koji prevoze ugalj i kamen, a izmeštanjem regionalnog puta R-4 teški kamioni više neće prolazitikroz  grad.

- Na mostu je posebna gužva izjutra, jer iz okolnih mesta na posao u Svilajnac dolazi oko 400 ljudi. Stotine automobila čeka da prođu voz ili teški kamioni, a kada ovaj problem bude rešen, smanjiće se i zagađenje životne sredine. Posebno je značajno očekivano povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a naročito oko 2.000 đaka, jer je često dolazilo do raznih udesa - kaže predsednik Opštine Predrag Milanović, uveren da će prostor oko buduće obilaznice biti idealna lokacija za izgradnju industrijske zone.

Božidar Mladenović, Foto Z. Gligorijević

Vlada Srbije je ovakvu strategiju Svilajnčana proglasila za projekat od nacionalnog značaja, što znači da će biti rađen po ubrzanom postupku. S obzirom na to da će koštati najmanje 25 miliona evra, ovo je najveći investicioni zahvat u čitavoj okolini.

Jovan Andrejević, Foto Z. Gligorijević

Investitor je JP "Putevi Srbije", a posao bi trebalo da bude završen za dve i po do tri godine.

- Plansku dokumentaciju i idejni projekat uradili smo još 2010, ali "Putevi Srbije" smatraju da treba da se uradi takozvani poluautoput, sa dve plus dve trake, krećemo iznova i planska dokumentacija će biti završena do marta naredne godineda. Iz budžeta smo za te namene već izdvojili tri i po miliona dinara - dodaje Milanović.

Gužva na drumsko-železničkom mostu , Foto Z. Gligorijević

Realizacija višedecenijskog sna raduje i ovdašnje ljude...

- Jednom sam čekao, čekao, i na kraju morao da idem okolo, do Velike Plane, a odatle do Žabara, pa do Svilajnca, samo da bih na vreme stigao na radno mesto. Novi mostovi će sve ovo učiniti nepotrebnim, a mnogo će značiti i ljudima iz okolnih opština. Ne treba zaboraviti ni brojne firme koje su poslednjih godina upravo ovde izgradile svoje pogone - kaže Božidar Mladenović iz Dublja, dok Svilajnčanin Jovan Andrejić veruje da će, po izgradnji tri planirana mosta, čitav ovaj kraj da "procveta".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna